FOTO Dojemné setkání Leyenové s Jindřichem Šídlem. Pak ale zkazili show demonstranti

02.07.2022 10:45

Česká republika zvládne předsednictví v Radě EU, přestože se nacházíme v těžké době. To řekl premiér Petr Fiala (ODS) před večerním Koncertem pro Evropu v Litomyšli. A právě tento koncert narušili aktivisté, kteří před ním vyskočili na pódium. Píše o tom server Echo24.cz.

FOTO Dojemné setkání Leyenové s Jindřichem Šídlem. Pak ale zkazili show demonstranti
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Česká republika bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) dělat vše pro to, aby udržela jednotu Evropské unie. Ta se podle něj v těchto měsících ukázala její nejsilnější zbraní. Předseda vlády to řekl před večerním Koncertem pro Evropu v Litomyšli. Ten nakonec narušili dva aktivisté, kteří s transparenty v rukou demonstrovali za ochranu klimatu. Před zahájením koncertu vyskočili na pódium, policisté je zakrátko odvedli. Celé odpoledne jinak probíhalo srdečně a poklidně, až večer si i někteří další narušitelé zapískali při projevu premiéra Fialy.

„Pevně věřím, že ČR naváže na francouzské úspěchy a dostojí svým závazkům ve prospěch Evropy a jejích občanů. Nacházíme se v jednom z nejtěžších období posledních desetiletí, ale jsem přesvědčen, že tak, jako jsme zvládli minulé krize, dovedeme si poradit i se současnými problémy,“ poznamenal Fiala ve svém projevu.

Evropská komisařka Ursula von der Leyenová ve svých slovech pak uvedla, že Česko vždy inspirovalo zbytek Evropy příběhy odvahy. Připomněla mimo jiné prvního českého prezidenta Václava Havla. Ten byl podle ní morální inspirací pro Čechy i všechny Evropany.

Z přítomnosti evropských představitelů a zahájení předsednictví právě v Litomyšli měly radost například malé školačky, které pro Události České televize uvedly, že je to čest, že je zahájení v jejich městě. A s evropskou komisařkou Ursulou von der Leyenovou se setkala i dcera komentátora Seznam Zpráv Jindřicha Šídla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…