FOTO: Máslo v krabici, aby ho neukradli, šíří se internetem. Důkaz, že jsme v ...

26.10.2022 20:02 | Ze sítí

Máslo pod zámkem? Český internet šokují fotografie z tuzemského supermarketu, kde kvůli obavám z krádeže přistoupili k nezvyklému kroku – mléčný výrobek od jihočeské Madety vložili do krabice s ochranným čipem. Někteří takový krok vnímají jako náznak poklesu ekonomické aktivity. Podobně mají mít některé výrobky zabezpečené i v zahraničí.

FOTO: Máslo v krabici, aby ho neukradli, šíří se internetem. Důkaz, že jsme v ...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Máslo v obalu s čipem proti odcizení

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Cena másla v posledních měsících výrazně stoupla, aktuálně dosahuje maxima téměř 70 korun. Nemilým překvapením, které na zákazníky v českých supermarketech čeká, je však nejen vysoká cena másla – kuriózní je, že je umístěn do boxu, jenž je zabezpečen čipem proti případným zlodějům.

Aktuálnost obrázku s máslem v ochranném boxu, který se šíří v internetovém prostoru, potvrzují nejen další másla v ochranných obalech, ale také aktuální ceny dalších potravin viditelných v chladicím boxu v pozadí, které jsou v podstat totožné s cenami, jaké je možné dohledat na internetu.

Nemilého překvapení, které v obchodech na české zákazníky čeká, si všiml i twitterový účet zabývající se investicemi do stříbra; jde podle něj o  potvrzení příchodu recese. „Recese potvrzena,“ píše k obrázku českého másla umístěného v krabici proti krádeži.

Za zdražováním másla stojí rostoucí výkupní ceny mléka, ale i vstupní náklady na výrobu, což obecně české mlékárny nutí ceny másla zvyšovat.

Kostka másla je však podle šéfa Madety Milana Teplého v obchodech za ceny, které ani nepokryjí náklady. Pokud by do ní podle svých slov promítl současné ceny energií, vyšplhala by se její tržní cena na částku 111 korun.

Vývoj cen Teplý na letošním ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích označil za katastrofu. „Jak budeme vyrábět? Vždyť my nezaplatíme proud. Místo 17 milionů měsíčně platím 56 milionů. Kdybych to promítl do výrobku, tak kostka másla bude stát 111 korun,“ řekl v srpnu pro ParlamentníListy.cz.

S podobným opatřením ze strany personálu v supermarketech v podobě ukládání potravin do očipovaného boxu se setkávají i spotřebitelé v obchodech v Portugalsku. Odtud v reakci na snímek zamčeného českého másla sdíleli uživatelé pro změnu fotografie tuňáka v krabici. „To samé v Portugalsku. Máme je na tuňáka,“ upozorňují.

Podobné případy jsme mohli zaznamenat v Česku již v minulosti. Tehdy bránili obchodnici své kroky slovy, že jsou oprávněné, například v roce 2017, v jehož závěru atakovala cena másla hranicí 70 korun. Šlo však o marži ze strany obchodníků, kdy tržní cena másla byla 35 korun, ale řetězce jej nabízely za 65 korun i více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …