FOTO V Karlových Varech slavili mladí Listopad. Dokumentem proti Babišovi a estrádou na téma "fronta na banány"

18.11.2017 13:28

REPORTÁŽ Promítnutím „antibabišovského“ dokumentu Selský rozum autorů Zuzany Plussi a Víta Janečka vyvrcholila vernisáž studentských děl k 17. listopadu v neformální karlovarské galerii „Supermarket wc“ v objektu bývalých veřejných toalet nedaleko autobusového a dolního vlakového nádraží.

FOTO  V Karlových Varech slavili mladí Listopad. Dokumentem proti Babišovi a estrádou na téma "fronta na banány"
Foto: Václav Fiala
Popisek: 17. listopad v Karlových Varech

Celý projekt nesl název „Zas a znova“ a zájemci si zde mohli také zkusit některé umělecké práce, například tvorbu graffiti.

Když se stálo na banány…

„Akce vznikla v roce 2005 a měla připomenout studentům především uměleckých škol historické souvislosti 17. listopadu, aby si uvědomili, že tím, že se mohou projevovat vizuálně grafikou, fotografií, mají možnost oslovit širokou veřejnost jejich myšlenkami a názory,“ uvedla na zahájení vernisáže tři hihňající se děvčata. Připomněla i projekt „Banáni“ a jeho pokračováni „Až přijdou banáni“, což vychází ze vzpomínek na fronty na banány a jiné zboží před rokem 1989. Osm studentů ze střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech tu vystavovalo, co vytvořili za dva dny, společně s vysokoškoláky z  Plzně a z Prahy. Veřejnosti se tím má ukázat, jak se mladí lidé vyjadřují k jim blízkým politickým a společenským otázkám.

Antibabiš

„Dokument Selský rozum ukáže, jakým způsobem bude řízena naše země. A dál to nebudu komentovat,“ představil mladík za smíchu přítomných kontroverzní film, se kterým – a s knihou Žlutý baron – objeli republiku aktivisté s Jakubem Patočkou, šéfredaktorem deniku Referndum, kterého nyní brněnská organizace vylučuje z ČSSD, i když se za něj přimlouvá dosluhující premiér Bohuslav Sobotka. „Omílání vytlučené slámy,“ jak napsal v Reflexu F. X. Doležal (www.reflex.cz/clanek/volby-volby-2017/81923/selsky-rozum-mnoho-povyku-pro-nic-kolem-filmu-o-.babisovi.html/ o snímku, který Česká televize nechtěla pustit před volbami na obrazovky a který má údajně problém kolem autorských práv.

Foto: Václav Fiala

Někteří „trochu naspeedovaní“ přítomní v počtu několika desítek lidí, jiní popíjející sladký svařák, si tímto připomněli začátek sametové revoluce. Je ale fakt, že naprostá většina procházejících lidí, kteří většinou pospíchali k nádraží, si hemžení kolem bývalých „hajzlíků“ a jejich změny ani nepovšimla…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…