FOTO Zajeli jsme do Drážďan. Drezúra, jaká čeká na zákazníky, by tady zničila každého. Tam nikdo ani necekne. Sledujte

07.06.2021 4:44 | Reportáž

Vyrazili jsme v sobotu do 150 kilometrů od Prahy vzdálených Drážďan, pro Čechy totiž v té době neplatila v případě návštěv kratších než dvanáct hodin pro vstup do země žádná opatření. Od dnešního dne dokonce nejsme pro Německo rizikem a můžeme do země cestovat bez jakýchkoliv omezení. Trasa trvala hodinu a půl a nezaznamenali jsme na ní problémy nebo překážky. Zážitky z toho, jak se u našich sousedů věcí mají, však stojí za pečlivou pozornost.

FOTO Zajeli jsme do Drážďan. Drezúra, jaká čeká na zákazníky, by tady zničila každého. Tam nikdo ani necekne. Sledujte
Foto: Barbora Richterová
Popisek: Fronta v obchodním centru v Drážďanech

Anketa

Je potřeba, aby lidé, kteří jsou očkovaní a vracejí se ze zahraničí, podstupovali testy na covid-19?

70%
23%
hlasovalo: 5766 lidí
Každá spolková země má jiná pravidla, provoz obchodu a služeb se řídí podle incidence nově nakažených covidem-19. Konkrétně v Sasku jsou pro vstup do všech obchodů potřeba negativní testy ne starší 24 hodin. U nás něco nepředstavitelného.

A je jedno, jestli jde o antigenní test, nebo přesnější PCR. Což podle lidí, se kterými jsme v Německu měli možnost hovořit, dává smysl. To, že PCR test u nás má platnost sedm dní, Němci nechápou. Výjimkou jsou samozřejmě obchody s nezbytným zbožím, kam není negativní test potřeba. Jde například o potraviny, drogerie či lékárny.

Je potřeba říct, že Němci vše opravdu přesně kontrolují a do obchodu nikoho bez testu nebo s testem, který je starší 24 hodin, nepustí. Konkrétně my jsme měli testy dělané v pátek v 17.00 a při vstupu do obchodu v 16.20 už ukazovali na hodinky, že nemáme moc času.

V obchodech je také zaveden maximální počet nakupujících, ostatní čekají vzorně venku ve frontách. Jak dlouhé některé jsou, vidíte na fotografiích. Nikdo nic nenamítá, všichni stojí s rozestupy a čekají, než na ně přijde řada. Kolikrát ani není potřeba osoba, která kontroluje. Dva vyjdou, automaticky další dva mohou jít nakupovat.

Chodby prázdné, fronty dlouhé

Tím, že jim testy poskytují volnost jen 24 hodin, je testovacích míst po celém městě opravdu hodně. Dalo by se říct, že testovací stany jsou na každém kroku. A s dlouhými frontami. A lidé na test, který jim poskytne svobodu na 24 hodin, čekají skutečně dlouho. „Čekám bezmála hodinu, ale co mi zbývá, potřebuji si nakoupit něco na jaro,“ prozradila nám paní, která ve frontě čekala a očima kontrolovala displej mobilu i ubývající klienty daného stanoviště.

I přesto, že v sobotu panovalo velké vedro a v obchodním centru byl vzduch vydýchaný, roušky nesundal nikdo. Venku se většina pohybovala bez nich. Restaurace, které měly otevřené venkovní zahrádky, praskaly ve švech.

Na závěr nutno dodat, že konkrétně Drážďany v době před covidem byly plné Čechů. Na parkovištích spousta aut s naší poznávací značkou a v obchodech byla častěji slyšet čeština než němčina. Nyní to bylo úplné jiné, město bylo plné Němců a čeština byla slyšet jen výjimečně.

Poklidně strávené odpoledne plné nečekaných zážitků ukončila sedmá večerní, kdy jsme vozem opět nabrali kurz Praha.

Hodina na testování, nikdo ani nemukne. Ostatní fotografie jsou ze sobotních Drážďan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…