FOTO Zatímco Zeman z pódia poslal do háje EU s 6200 migranty, byli jsme dole mezi lidmi. Viděli a slyšeli jsme věci

13.06.2017 9:50

REPORTÁŽ Pár červených karet a několik cedulí s nápisy proti prezidentu Zemanovi. Na druhou stranu stovky lidí, kteří si přišli s Milošem Zemanem podiskutovat. Tak vypadalo náměstí v Kaplici na Českokrumlovsku. Mluvilo se o Kajínkovi i o kvótách ohledně migrantů. „Znáte tu pohádku o Jezinkách? Jen dva prstíčky tam strčíme, jen co se ohřejeme, hned zase půjdeme…?“ promlouval prezident k davu. ParlamentníListy.cz mluvily nejen s těmi, kteří ho nemají rádi, ale i s těmi, kteří ho naopak podporují a jiného prezidenta si ani neumí představit.

FOTO Zatímco Zeman z pódia poslal do háje EU s 6200 migranty, byli jsme dole mezi lidmi. Viděli a slyšeli jsme věci
Foto: David Hora
Popisek: Setkání prezidenta občany v Kaplici

„Pane Zemana, už nekandidujte, nejste dobrý prezident“; „Nereprezentujete, nerespektujeme“; „Hulváty v Kaplici nevítáme“; „Lidská práva nad ekonomiku,“ takové byly nápisy na cedulích, které třímalo v ruce několik lidí. Ti původně postávali v rohu náměstí a později se přesunuli i přímo mezi lidi, kteří přišli s Milošem Zemanem podiskutovat. „Pan prezident nás nereprezentuje, takže my ho nerespektujeme,“ vysvětlila žena, která držela v ruce ceduli s nápisem „Nereprezentujete, nerespektujeme“. Své jméno ale prozradit nechtěla.

„Myslím si, že pan prezident Zeman není dobrý prezident. Že ty průšvihy, které měl, třeba s panem Peroutkou i s tím vystupováním v Číně, v Rusku..., že Česká republika si zaslouží lepšího prezidenta,“ řekla. Další Zemanův odpůrce Ondřej Šanda nám svěřil, koho on by si jako hlavu českého státu představoval. „Když mám být konkrétní, třeba z těch prezidentských kandidátů, tak si myslím, že bývalý předseda Akademie věd pan Drahoš nebo i pan Horáček, by byli rozhodně lepšími prezidenty, než současný prezident Zeman,“ sdělil Šanda.

„Já mám na ceduli napsaný požadavek, aby pan prezident znovu už nekandidoval, že není dobrý prezident. Já si myslím, že dělá ostudu celé naší republice, nereprezentuje nás dobře v zahraničí, lže, vymýšlí si, neuzná chybu. Myslím si opravdu, že náš stát by si zasloužil lepšího prezidenta,“ dodala i Růžena Šandová, která držela ceduli s nápisem „Pane Zemane už nekandidujte, nejste dobrý prezident“.

Někteří lidé přinesli na protest transparenty. Foto: David Hora

Nereprezentujete, nerespektujeme! Foto: David Hora

Anketa

Kdo by měl být volebním lídrem ČSSD?

3%
hlasovalo: 10971 lidí

Na setkání s prezidentem Zemanem se objevilo jen několik červených karet. „Prezident Zeman nesplňuje mé představy o prezidentu této republiky. Ve svém chování, v tom, jak v podstatě nás zatahuje do vlastních nějakých osobních sympatií k Číně a k Rusku, které nesdílí s ministerstvem zahraničí přinejmenším, natož s občany,“ řekla žena, která držela v ruce právě červenou kartu.

Prezident je lidský

Někteří lidé, kteří přišli s prezidentem podiskutovat, naopak netajili velké sympatie, které k hlavě státu mají. „Má dobré názory, je takový upřímný, lidský, co na srdci, to na jazyku. Zkrátka, mám ho ráda,“ svěřila se Jana Aichmajerová s tím, že se jí také líbí, jak Miloš Zeman jezdí mezi lidi. „Třeba tady přece žádný prezident nebyl tolik let,“ vysvětlila žena z Kaplice.

„Je lidský, má hezký přístup k obyčejným lidem a myslím si, že obyčejní lidé ho více chápou než ti, kteří mají plné kapsy. A on chápe je,“ souhlasila i její kamarádka Maria ze Slovenska. „Jsem moc rád, že sem přijel. Kdo z prezidentů měl kdy zájem sem k nám do Kaplice se podívat? Snad naposledy pan Beneš,“ netajil sympatie k Miloši Zemanovi ani muž, který si přišel prezidenta poslechnout a rozhodl se prý, že mu v příštích prezidentských volbách opět dá svůj hlas.

Na setkání s prezidentem. Foto: David Hora

Kajínek a pohádka o Jezinkách

Stejně jako předtím v jedné z firem na Českokrumlovsku, se i na kaplickém náměstí Miloše Zemana ptali, proč se rozhodl propustit Jiřího Kajínka. „Ty důvody jsou dva. První, pochybnosti o tom, zda ty vraždy skutečně spáchal,“ řekl prezident s tím, že určité pochybnosti nevyjadřoval pouze on sám. „Ty pochybnosti vyjádřil veřejně například i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který je získal v době, kdy vykonával dočasně funkci ministra spravedlnosti a studoval i Kajínkův trestní spis,“ řekl prezident s tím, že to je tedy první skupina důvodů.

„No a druhou skupinou důvodů je prostě, že ten člověk byl ve vězení 23 let. Nedávno soudní psychologové oznámili, že je schopen resocializace. Po 23 letech a v době, kdy ten člověk neustále popírá svoji vinu, si myslím, že buď došlo k justičnímu omylu, což nikdy nemůžeme vyloučit, anebo že 23 let je dostatečný trest,“ řekl prezident a upozornil, že šlo o podmínečné propuštění. „Podmínka zní, že se během sedmi let, což je maximální horní hranice, nesmí dopustit žádného trestného činu,“ uzavřel za potlesku Miloš Zeman.

Z obecenstva padla i otázka, co pan prezident říká na to, že Evropská komise zahájila řízení s Českou republikou kvůli nedodržování uprchlických kvót. Tady se Miloš Zeman rozhovořil poněkud obšírnější. „Víte, my jsme se dlouhou dobu obávali, že tady budou migranti, kteří sem přijdou takzvanou balkánskou cestou, podobně jako přišli do Rakouska nebo do Německa. Ale zatím jsou tady jen takzvaní tranzitní migranti, to znamená ti, co přes naše území pouze přecházejí a míří zpravidla do Německa. Ne proto, aby tam pracovali, ale protože tam mohou pobírat vysoké sociální dávky,“ řekl prezident a dodal: „No a Evropská komise chce tento stav změnit tím, že každé zemi přisoudila určitý počet migrantů. Nám prozatím 6200, zdůrazňuji prozatím. Milan Chovanec docela správně říká, že přece ty migranty nemůžeme přivázat za nohu a nutit je, aby zůstali tady. A to si uvědomil i jeden šílený evropský komisař, který reagoval návrhem, aby všechny členské země EU měli jednotné sociální dávky. To znamená, že Německo by je výrazně snížilo a my je museli pro tyto a další nepřizpůsobivé zvýšit,“ vysvětlil svému obecenstvu prezident.

Prezident v Kaplici. Foto: David Hora

Hned také vysvětlil, že to samozřejmě považuje za hloupý nápad. „Ale takových hloupých nápadů z EU přichází poměrně hodně. Takže opakuji, jsem proti tomu, abychom na naše území umístili 6200 muslimských ilegálních imigrantů, to jest těch, kteří nepožádali o azyl v první bezpečné zemi svého příchodu. Tou může být Itálie, Řecko, ale rozhodně ne Česká republika,“ sdělil prezident a připomněl v této souvislosti známou pohádku. „Znáte pohádku o Jezinkách? Jen dva prstíčky tam strčíme, jen co se ohřejeme, hned zase půjdeme…? V Africe je připraveno několik dalších milionů lidí, kteří si přejí migrovat. Nu, a jestliže dosáhneme toho, že všichni tito lidé zaplaví Evropu, tak to neuškodí jenom naší republice a ostatním evropským zemím, uškodí to i zemím, odkud tito lidé odjedou,“ řekl prezident svým posluchačům a vysvětlil, co konkrétně má na mysli. „Ty země ztratí pracovní sílu. Neříkám, že kvalifikovanou. Ale alespoň pracovní sílu a dojde k úniku mozků a svalů, zejména tedy těch svalů, a to do zemí, které je nepotřebují, protože v EU je už teď desetiprocentní nezaměstnanost. A na druhou stranu svým odchodem tito lidé odsoudí svou vlastní zemi k budoucí zaostalosti. Takže mám tisíc a jeden důvodů, proč bych byl proti tomuto návrhu Evropské komise,“ uzavřel Zeman opět za bouřlivého potlesku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…