FOTO Zeman jako vepř domácí. Hřibův magistrát má novou „ozdobu“. A proč?

13.05.2020 10:47

Spory mezi prezidentskou kanceláří a vedením hlavního města se začínají dostávat na úroveň posměšných obrázků. Před radnicí na Mariánském náměstí se ve středu ráno objevil velkoplošný poutač, na kterém je prezident Miloš Zeman vyobrazený s prasečí hlavou. Nejspíš se jedná o akci jedné velmi problematické osoby, která se ale musela odehrát minimálně s vědomím vedení města.

FOTO Zeman jako vepř domácí. Hřibův magistrát má novou „ozdobu“. A proč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) za serióznější přístup pražských zastupitelů ke klimatické změně a vyhlášení stavu klimatické nouze na území Prahy

Pražský primátor Zdeněk Hřib je tak jako řada jeho pirátských spolustraníků známý svou vášní pro efektní politický marketing. Dílo, které se objevilo před pražskou radnicí, by ale bylo i na jeho poměry mimořádně kontroverzní.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Na Mariánském náměstí, přímo před hlavním vchodem do pražské radnice, ve středu ráno zaparkovala polepená dodávka. Vozidlo je přitom vyzdobeno velkoplošně vyvedeným obrázkem prezidenta republiky a kancléře Vratislava Mynáře. A oba mají k obličeji dokreslený prasečí rypák a rovněž velké prasečí uši.

Pokud by někdo hlavu státu a šéfa jeho kanceláře na obrázku nepoznal, je vše doplněno velkým nápisem Hradní řeznictví – uzenářství.

A vše je doplněno i internetovou adresou, kde lze hradní uzenářské výrobky případně objednávat. Adresa zní mynar.info. Pokud ji zadáte do internetového vyhledávače, dostanete se na stránky rychlotestu na koronavirus.

Kancléř Vratislav Mynář před několika týdny uspořádal ve svém penzionu v Osvětimanech zabíjačku, na kterou pozval skupinu přesahující povolený počet shromážděných osob podle pravidel karantény.

Všichni účastníci si také provedli rychlotest na koronavirus, což bylo předmětem kritiky, protože v té době byl v ČR těchto testů nedostatek.

Prezident pak v médiích Mynáře hájil, že prase se zabít muselo, protože bylo krmeno zbytky z kuchyně penzionu a po jeho uzavření nemělo co žrát.

Je však možné, že celá věc má ještě zajímavější pozadí. Tomu by mohla nasvědčovat zadní strana dodávky, popsaná heslem „Mynář zabiják“. Bílá dodávka s tímto heslem se již v dubnu objevila na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Tehdy ale měla odlišný obrázek na boku, místo Miloše Zemana s prasečím rypákem tam byla prostá reklama na koronatest.

Jak zjistil web Lidovky.cz, mělo patřit společnosti, která sídlí ve Slovinsku a v ČR nabízí rychlotesty na COVID-19, ačkoliv jejich volný prodej má být v ČR zakázán. Na web této společnosti koronatest.info odkazuje právě i adresa Mynar.info. Najdete na ní dramatickou výzvu „Připravte se na druhou vlnu včas“, a zaštiťuje se dokonce logem Světové zdravotnické organizace.

Screen: web koronatest.info

Pan Jiří Hrebenar na svém blogu na webu Respekt.cz následně tvrdil, že se mělo jednat o akci aktivisty, známého pod jménem Mike Pán. Nasvědčuje tomu zejména podpis „Mike“ na zadní straně dodávky. Podle Hrebenara tento youtuber a podnikatel arménského původu již dříve upoutal pozornost svým podnikatelským záměrem „pojištění na pokuty“ a dalšími kousky, pohybujícími se na hraně českého práva. V časech koronakrize měl rozjet i značně problematický byznys s rouškami.

Tím zvláštnější je, že vozidlo inzerující pochybné testy stojí před Magistrátem hlavního města Prahy, kam se navíc nemohlo dostat bez spolupráce lidí z radnice. Na místě pod schody se totiž na Mariánském náměstí běžně nedá zaparkovat, je třeba, aby zaměstnanci magistrátu odstranili zábrany, které parkování brání. V případě dodávky s „prasečím Zemanem“ to zřejmě nebyl problém.

Zátarasy dolů, dodávka dovnitř, zátarasy nahoru…

Foto: Tomáš A. Nový

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…