FOTO a VIDEO z místa: „Nechoďte skrz!“ Obří propalestinská demonstrace prošla Londýnem

11.11.2023 20:55 | Reportáž

Propalestinské demonstrace v Londýně se účastnily statisíce lidí. Průvod tvořily převážně muslimové držící palestinské vlajky a transparenty. “Přestaňte zabíjet děti,” stálo na jednom z nich. Kvůli demonstraci byly mnohé ulice neprůchozí, městská hromadná doprava taktéž nebyla v provozu.

FOTO a VIDEO z místa: „Nechoďte skrz!“ Obří propalestinská demonstrace prošla Londýnem
Foto: Lucie Kroutilová
Popisek: Propalestinský protest v Londýně

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
V den, kdy si Velká Británie připomíná ukončení první světové války, se v Londýně konala pro-palestinská demonstrace, které se podle odhadu BBC účastnilo na 300 tisíc lidí.

Každodenní život Londýňana či výletní den turistů zkomplikovala demonstrace už jen tím, že do centra nejezdily autobusy a nefungovalo metro.

Už od Baker Street - což bylo nejdále, kam se autobusy jedoucí od letiště Luton odvážily, šlo na ulicích pozorovat menší skupinky lidí s transparenty nebo vlajkou Palestiny.

Čím blíž centru se poté člověk snažil přiblížit, tím obtížnější bylo se skupinkám lidí zahalených do vlajky, popřípadě oblečených do jejich barev, vyhnout.

Kdo se odvážil skrze skupinky projít až k Hyde Parku, kde se těšil na krmení přátelských veverek, musel následně čelit velkému zklamání. Okolo Hyde Parku přímo vedla hlavní cesta pochodu demonstrantů. Průvod byl k vidění v celé své parádě.

Tvořen byl převážně muslimy, a to muži, ženami i dětmi. Ty mávaly malými vlaječkami.. Dospělí v rukou nesly transparenty s hesly jako “mlčení je násilí” (silence is violence), “sankce na Izrael” (sanctions on Izrael) a hlavně “osvoboďte Palestinu” (free Palestine). Skrze tento průvod se nedalo prodrat, bez tak to nebylo policisty hlídajícími na jeho okraji doporučováno.

Průvod dále pokračoval na Victoria Station, kam se více a více jeho účastníků chodilo občerstvit.

Ti, kteří bez zastavení neúnavně pokračovaly v pochodu, skandovali: “Příměří, hned!” (ceasefire now).

Pokud nastal čirou náhodou okamžik ticha, napadlo jednoho z muslimů zakřičet “Izraelský stát je teroristický stát” (Izrael State is terrorist state) a ostatní demonstranti se k němu rychle přidali a slogan i několikrát opakovali.

Zajímavé, ačkoliv ojedinělé, bylo skandování jedné skupinky. Ta se rozhodla vyjádřit svůj nesouhlas s prezidentem Spojených států amerických a jeho podpory Izraeli. “Joe Bidene, hanba ti!” (Joe Biden, shame on you). Rovněž několikrát opakovali.

Pochod se začínal rozpouštět až po setmění. Policisté však zůstávali ve střehu. Na ulicích pochodovali ve velkých skupinách, vícekrát se dalo vidět, jak se dávali do běhu ve spěchu uklidnit situaci v některých částech průvodu.

Často museli zasahovat u potyček či nedorozumění na ulicích..

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…