FOTO o ústa: Hajlování v Brně. Na akci Vandasovců proti uprchlíkům

27.06.2015 11:31

REPORTÁŽ V pátek se na Moravském Náměstí v Brně konala demonstrace pod názvem "Braňme se! Proti imigračním kvótám, proti genocidě Evropy!", pořádaná komunitou Nechceme utečence v České republice. Svolavatelem demonstrace byl předseda extrémistické Dělnické mládeže Erik Lamprecht.

FOTO o ústa: Hajlování v Brně. Na akci Vandasovců proti uprchlíkům
Foto: PL.cz
Popisek: Hajlující příznivec Dělnické mládeže

Před fontánou na Moravském Náměstí se sešel dav zhruba 450 lidí, jehož většinu tvořili příznivci nacionalistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a extrémisté z Dělnické mládeže. V nedalekém parku se pak sešlo zhruba 350 antifašistů z iniciativ NE RASISMU! a BRNO blokuje, která se v minulosti podílela na blokádách několika neonacistických pochodů městem. Aktivisté zde postavili přes desítku stanů představujících malý uprchlický tábor. Vstupu do symbolického uprchlického tábora vévodil nápis "NEONACISTŮM VSTUP ZAKÁZÁN!", pod nímž byly transparenty s nápisy "FAŠISMUS ZVÍTĚZÍ, POKUD NENARAZÍ NA ODPOR!", "XENOFOBIE NENÍ NÁZOR", "UPRCHLÍCI, VÍTEJTE" a "NENÁVIST NENÍ ŘEŠENÍ". Oba znepřátelené tábory od sebe oddělovala kloubová tramvaj, před níž stál kordon desítek těžkoděnců.

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Vandas kritizoval kvóty na přijímání uprchlíků i české politiky

Předseda DSSS Tomáš Vandas ve svém emotivním projevu zmínil, že evropští lídři pořádají nejrůznější summity, na kterých vystupují a debatují, ale problém spojený s uprchlickou krizí neřeší. Kritizoval povinné přerozdělování imigrantů na základě kvót. Vandas ve svém projevu označil za smutné to, že tato podle něj nesmyslná novela prošla Evropským parlamentem a ostře zkritizoval české europoslance z ČSSD a TOP 09, kteří pro její přijetí hlasovali. Poslance z těchto stran označil za vlastizrádce, se kterými by mělo být naloženo jako s vlastizrádci.

Po slovech, kdy zdůraznil, že se nemůžeme bát říct nahlas, že zde imigranty nechceme, nacionalisté skandovali heslo "Nechceme, nechceme!" Vandas vyzval k ráznému a radikálnímu řešení problému, při kterém musí být na moři stanovena hranice, kterou budou střežit lodě a jakýkoliv pokus o překročení této hranice podle něj musí být nemilosrdně odražen. Podivil se nad tím, proč si imigranty mezi sebou nerozdělují bohaté arabské státy a vyzval k tomu, aby si uprchlíky vzaly Spojené státy americké, které podle něj svojí politikou způsobily destabilizaci regionu, pád stabilních režimů v Libyi a rozpoutaly občanskou válku v Sýrii.

Přijde doba, kdy z neonacistů budou národní hrdinové, prohlásil šéf DSSS

Dav nacionalistů po jeho slovech skandoval hesla "Čechy Čechům!" a "My jsme tady doma!". Vandas se dále opřel do premiéra Sobotky, který údajně řekl, že uprchlíky budeme přijímat dobrovolně a zdůraznil, že je přesvědčen, že 99 % rozumně uvažujících lidí nemůže chtít zaplevelit Českou republiku imigranty. ČSSD, KSČM a lidovce označil za "stejnou sebranku" bez rozdílu stranického dresu, přičemž o těchto stranách řekl, že se jedná o skvadru, která za posledních 25 let zplundrovala a zdevastovala Českou republiku. Předseda DSSS svůj projev zakončil slovy: "Přijde doba, kdy ze zlých extrémistů a neonacistů budou rázem národní hrdinové, a z těch, kteří nám vládli, budou spravedlivě odsouzení zloději a podvodníci, a budou za mřížemi za to, co spáchali na tomto národě!"

Po jeho projevu se skupina extrémistů vydala směrem k táboru antifašistů a skrz policejní kordon pokřikovali hesla: "Zkurvený špíny!" a "Čechy Čechům!" Někteří příznivci Dělnické strany směrem ke svým odpůrcům hajlovali. Těžkooděnci následně zakročili vůči dvěma antifašistům, kteří se z parku pokusili přeběhnout na druhou stranu. Zadržen byl i jeden z příznivců Dělnické strany, který hajloval. Oba znepřátelené tábory se poklidně rozešly v 19:30.

Reakce Martina Konvičky na projevy příznivců DSSS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…