FOTO zničeného plynového kotle. Pozdvižení na internetu. Odborník naznačuje

26.11.2022 9:46 | Ze sítí

Bude mít Česká republika v zimě dostatek plynu? O této otázce se přou politici s odborníky již několik měsíců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ujišťuje občany, že zásob je dost, zatímco kritické hlasy z řad energetiků varují před vysokými cenami i před možným nedostatkem této klíčové suroviny. Nyní se však objevil další problém. Bývalý šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček přišel se spekulací, že by plyn z nových zdrojů mohl poškozovat spotřebiče. Na Twitteru se kvůli tomu strhla vášnivá debata.

FOTO zničeného plynového kotle. Pozdvižení na internetu. Odborník naznačuje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Plynové potrubí - ilustrační foto

Evropa, momentálně se nacházející uprostřed bezprecedentní energetické krize, se připravuje na blížící se zimu. Odhady, jak Česká republika období mrazů zvládne, jsou různé. Zatímco ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ujišťuje veřejnost, že země krizové zimní měsíce přežije, neboť zásobníky plynu jsou prý naplněné z 99 procent, někteří odborníci vykreslují pesimističtější scénáře. Například energetický expert Vladimír Štěpán upozorňuje, že plyn v zásobnících nepatří českému státu a nelze se tak spoléhat, že bude v případě krize využit pro české občany.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17937 lidí

Před nepříznivým vývojem varuje také bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské, a.s., Pavel Janeček. Rozsah a intenzita dopadu krize se podle něj bude odvíjet od počasí, konkrétně od toho, jak moc krutá bude nadcházející zima.

„Vůbec bych to nenazval růžovým. Pan premiér a pan ministr Síkela svou práci dělají dobře, protože zásobníky naplněny na 100 procent jsou. Tudíž je nemožné jakýkoli plyn, který je v současné době na lodích, vyčerpat a exploatovat na území České republiky, ale ani ve větší části Evropy. Má to ještě jeden důvod, nižší spotřeba plynu není jen otázka počasí, ale i sníženého výkonu ekonomiky. Vidíme velké ekonomické problémy, které situaci s plynem a jeho zásobami ‚zlepšují‘. Navíc máme poměrně příznivé počasí a v případě, že i nadále vytrvá, tedy budeme mít mírnou zimu, pak je určitá šance, že s množstvím plynu, které v zásobnících je, plus nějaké dodávky LNG a části přerozděleného plynu v rámci tzv. povinné solidarity z norských zdrojů, mohli bychom zimu přežít. Faktor počasí je nicméně zásadní. Bude-li zima tvrdší, předtím řečené vůbec nemusí platit. A tvrdší zima znamená, že v noci bude kolem minus osmi a před den kolem nuly. V případě dalšího poklesu po dobu 14 dnů až měsíce pak budou muset nastoupit regulační stupně,“ uvedl Janeček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Pak to jsou násobky proti dnešní spotřebě. Dnes se spotřeba pohybuje kolem 15-20 milionů kubíků plynu denně. Pakliže by teplota klesla k minus pěti nebo k minus deseti stupňům, je to 50 milionů kubíků, což je obrovský rozdíl,“ dále vysvětluje.

Nejde však jen o množství a cenu. Podle Pavla Janečka existují důvodné obavy o kvalitu plynu, který k nám přichází z nových zdrojů. „Od mnoha techniků plynových spotřebičů dostávám fota, která svědčí o značných problémech s náhradou ruského za jiný plyn. Pokud se situace nebude řešit, hrozí značně hospodářské škody,“ upozorňuje někdejší šéf Pražské plynárenské na Twitteru v jednom ze svých nedávných příspěvků, k němuž připojuje fotografie z neznámého zdroje zobrazující zničený kotel.

Janečkův postřeh vzbudil na Twitteru značnou kontroverzi. „Jakože ten norský plyn, co k nám šel už dřív smichanej s ruským plynem ze zasobniku a trochou LNG začalo najednou ničit kotle? Nebude to zanedbaná údržba?“ zamýšlí se jeden z uživatelů v tweetu reagujícím na Janečkův příspěvek.

Čeští a evropští politici se netají tím, že do zkapalněného zemního plynu z USA vkládají své naděje ve snaze oprostit se od nákupu surovin z Ruské federace. „Posouvá nás to na dlouhou cestu k energetické nezávislosti na Rusku,“ nechal se slyšet premiér Petr Fiala (ODS) letos v září při otevírání LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu. Již nyní se však objevují problémy. Německo očekává, že za svých šest LNG terminálu nakonec zaplatí přes šest miliard eur, což je více než dvojnásobek původně ´předpokládané ceny. Podle deníku Global Times navíc některé environmentální organizace tvrdí, že LNG představuje zvlášť velkou zátěž pro životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každého průměrně inteligentního člověka napadne , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemsot , 26.11.2022 12:56:05
že plyn z různých zdrojů má různé složení a tedy i výhřevnost a jiné množství vzduchu pro jeho spálení. Pokud se složení výrazně odchýlí od běžného mixu, na který jsou spotřebiče s nastaveny, může dojít i k výbuchu. O zanášení spotřebičů ani nemluvím. Akorát ta banda blbů ve vládě to neví nebo ani nechce vědět.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…