Faráři přece nebudou jezdit v bugatti, zastává se kníže restitucí

30.04.2012 20:33

Vládne v České republice právo, nebo libovůle? Tuto otázku si klade ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve spojení s církevními restitucemi. Pokud padnou, vidí to prý velice bídně.

Faráři přece nebudou jezdit v bugatti, zastává se kníže restitucí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg již dříve prohlásil, že pokud bude odmítnut zákon o navrácení majetku církvím, povede dost možná k pádu vlády. „Vládě jde o celý reformní program. V případě církevních restitucí jde však o otázku, jestli v České republice vládne právo, nebo libovůle,“ uvedl v rozhovoru pro Týden.cz.

„My přece nerozhodujeme, jestli má někdo na něco nárok. Ve sněmovně budeme v těchto dnech řešit, jestli něco vrátíme, nebo jestli si ukradené ponecháme,“ nebere si servítky Schwarzenberg.

Podle jeho názoru je tak klidně možné, že budou předčasné volby. Ne však kvůli rozkolu ve Věcech veřejných, ale kvůli církevním restitucím. „Rovnováha, v níž se vláda udržuje, je velmi křehká a když se na jednu misku hodí kámen, přinese to své výsledky,“ míní předseda TOP 09.

„Odmítnutí církevních restitucí může koneckonců vést k poznání toho, že poslanci nejsou schopní dodržet nějakou koaliční dohodu, nýbrž se vzhledem k blížícím se volbám chtějí postarat o vlastní zisk. Budou moci voličům říkat: Já jsem zabránil církevním restitucím,“ dodal.

„Samozřejmě také vím, že tu panuje nálada: proč máme něco dávat flanďákům. Vždy najdeme nějakou výmluvu, proč to nejde. Tady jsme pohodlní, protože ve všech okolních zemích se cesta našla, jenom u nás ne. Zase se chováme jedinečně,“ kritizuje Schwarzenberg.

„Nikdo si nemůže představovat, že by faráři začali jezdit v bugatti. Když zloděj vyzývá okradeného, ať se uskromní, je to takové divné. Přece není otázka státu, aby řešil, jak má pracovat církev. Stát se má pouze starat o to, aby vládlo právo,“ uzavírá.

Podle vládních předpokladů by měly církve dostat asi polovinu svého někdejšího majetku za přibližně 75 miliard korun, který je v držení státu, a jako další náhradu 59 miliard v průběhu následujících 30 let. Naopak by ale stát přestal platit mzdy duchovních.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…