Farský si vyřídil účty. Ležel jsem v nemocnici! A role Kalouska

17.02.2022 21:12

Ve středu se Jan Farský (STAN) vzdal poslaneckého mandátu, v dolní komoře působil od roku 2010. Vaz mu zlomila jeho stáž v Americe, kterou oznámil až po svém zvolení. V rozhovoru pro Deník N vysvětluje, proč se rozhodl podvést voliče a vybral si místo Sněmovny studia v Americe. Svou roli ve věci sehrál zřejmě i exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Farský si vyřídil účty. Ležel jsem v nemocnici! A role Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

Ještě v lednu Farský tvrdil, že vzdát se mandátu by byl z jeho strany podvod na voliče. „Ale já jsem si nevybíral z dobrých řešení. Já si vybíral ze špatných a ještě horších řešení,“ dodává s tím, že pro vládu začínal představovat problém, byl by kvůli své stáži tématem, ve Sněmovně i na tiskových konferencích.

Od začátku Farský věřil, že půlroční stáž v Americe snadno skloubí s výkonem poslaneckého mandátu. Přesvědčil jej o tom nepříjemný nástup do funkce poslance v roce 2010. Mandát tehdy vykonával prý v mnohem složitějších podmínkách, které přinesla vážná nehoda spolu se zdravotními problémy, uvedl to v rozhovoru pro Deník N, který sdílel i na svém facebooku.

Původní zdroj ZDE.

„Byl jsem na sjezdovce ve Francii, v zatáčce mi vylítla lyže. V plné rychlosti jsem to napálil do sněžného děla. Roztříštil jsem si obě stehenní kosti, lyže mi utrhla všechny vazy v koleni, svaly. Čtrnáct dní ve francouzské nemocnici, kde mi chtěli levou nohu uříznout. Naštěstí jsem doktora přesvědčil, že ne,“ řekl s tím, že nakonec se doktorům podařilo nohu zachránit, i když původně hrozili, že už nebude chodit.

Poté, co jej po operacích posadili na vozík, mu začaly chodit esemesky s gratulací, že se stal poslancem. „Nechápal jsem, co to je za blbost. První pocit byl, že mandát nemůžu převzít. Zranění, starostování… ale blízcí lidé mi řekli, že jestli ještě někdy chci v politice pokračovat, nesmím mandátem pohrdat. Dopadlo to tak, že jsem šel na podzim už jako poslanec, spíš tedy ležící po léčebnách a učící se znovu chodit, do komunálních voleb,“ uvedl, že o pohrdání mluvil, ačkoli byl po léčebnách a učil se chodit.

Ani jej proto nenapadlo, že stáž ve Spojených státech by byla problém. „Já jsem si od začátku opravdu myslel, že to půjde dohromady. Byl jsem o tom přesvědčený. Odjížděl jsem do Ameriky s tím, že to tak bude. Byl jsem racionálně přesvědčený, že ta dlouhodobá vize je silnější než šest měsíců,“ doplnil.

Jedním z politiků, kteří Farského kvůli zahraniční stáži hlasitě odsoudili, byl Miroslav Kalousek (TOP 09), vzkázal mu, aby složil mandát, a jeho chování označil za „podvod“ a „obelhávání voličů“. 

To si zřejmě Farský vzal k srdci. „Nejvíc mě na tom všem bolí ty nálepky, které jsem dostal. Podvodník, lhář. Sám jsem si naběhl. Rozhodnutí bylo nutné. Proto mluvím o tom, že jsem nakonec vybíral z horších řešení. Nakonec i špatné rozhodnutí přináší úlevu. A ano, rozhodnutím se mi ulevilo,“ dodal Farský.

Všechny události mu prý zpětně dávají smysl. „Je to zkušenost nikoli hezká, ale velká a důležitá. Pro mě je každá odbočka zajímavá. A tyhle dvě byly extrémně zajímavé. Víc, než bych si představoval. Fakt to beru jako velkou zkušenost. Ne příjemnou, ale to ty nohy také nebyly. Ve chvíli, kdy jsem měl rodinu odsunutou na druhou kolej, jsem se sám sebe konečně zeptal: ‚Proč? Na kdy to odkládám?‘ Potřeboval jsem zkrátka ránu do sněžného děla. Bez toho bych si to neuvědomil. A teď jsem potřeboval druhou ránu,“ uzavřel Farský, který do Spojených států vycestoval společně s celou rodinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…