Farský složil poslanecký mandát. STAN se mu omluvil

20.01.2022 0:17

Poslanec Jan Farský (STAN), který v minulých dnech odletěl na osm měsíců do Spojených států amerických, aby realizoval na oregonské státní univerzitě svůj vědecký projekt, přislíbil, že složí poslanecký mandát. Rozhodl se tak poté, co jej k tomu vyzvalo předsednictvo hnutí STAN. To o této skutečnosti informovalo v tiskové zprávě.

Farský složil poslanecký mandát. STAN se mu omluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

Předsednictvo hnutí STAN jednalo dnes více než tři hodiny, aby nakonec vyzvalo poslance Jana Farského ke vzdání se poslaneckého mandátu. Farský se jednání rovněž účastnil.

Podle místopředsedy hnutí Petra Gazdíka byla debata extrémně složitá. "Jan Farský toho pro hnutí STAN udělal hrozně moc a my jsme věřili, že mnoho ještě udělá," zmínil Gazdík s tím, že hnutí si však uvědomuje, že situaci kolem něj podcenilo. 

„Omlouváme se za to našim voličům - a vlastně i Janu Farskému, kterému jsme nebyli dostatečnou vnitřní opozicí," dodal.

Složité rozhodování to bylo i pro předsedu STAN Víta Rakušana. „Honzy si lidsky i profesně nesmírně vážím a jako první místopředseda mi byl několik posledních let oporou," sdělil Rakušan.

„O to víc si cením toho, že Honza naši výzvu v zájmu zachování důvěry ve STAN i v politiku jako takovou vyslyšel," uzavřel Rakušan.

Farský začátkem minulého týdne oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová hlasování. Do Spojených států odletěl o víkendu. Opoziční politici však obvinili Farského z pohrdání voliči. I podle některých představitelů vládních stran bylo Farského rozhodnutí špatné.

Celá tisková zpráva:

Vyjádření předsednictva hnutí STAN

Předsednictvo hnutí STAN po tříhodinovém večerním jednání vyzvalo Jana Farského, který se jednání účastnil, aby se vzdal poslaneckého mandátu. 

„Debata byla extrémně složitá, protože Jan Farský toho pro hnutí STAN udělal hrozně moc a my jsme věřili a věříme, že mnoho ještě udělá. Uvědomujeme si ale, že jsme situaci kolem jeho nepřítomnosti podcenili, a omlouváme se za to našim voličům – a vlastně i Janu Farskému, kterému jsme nebyli dostatečnou vnitřní opozicí,“ řekl k tomu místopředseda STAN Petr Gazdík. 

„Pro mě osobně to bylo velmi složité rozhodování, protože si Honzy lidsky i profesně nesmírně vážím a jako první místopředseda mi byl několik posledních let oporou. O to víc si cením toho, že Honza naši výzvu v zájmu zachování důvěry ve STAN i v politiku jako takovou vyslyšel,“ uvedl po jednání předsednictva předseda STAN Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…