Fendrych zuří: Šestadvacetiletý Minář čelí „komunistickým metodám“ Zemana a Babiše

19.11.2019 15:48

Komentátor Martin Fendrych kritizuje prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše za způsob, jakým se vyjadřují k osobě předsedy spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře. Toho Zeman de facto označil za duševně chorého a Babiš za mladého nedostudovaného studenta. Fendrych to označuje za komunistické metody, a i proto měla podle něj demonstrace ve dnech výročí sametové revoluce smysl. Na Zemana na Letné udeřil také jeden z mluvčích Jiří Hlavenka, podle kterého je prezident zajatec lidí, stojících za ním. „Tato země už nemá prezidenta,“ prohlásil.

Fendrych zuří: Šestadvacetiletý Minář čelí „komunistickým metodám“ Zemana a Babiše
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

Podnikatel Jiří Hlavenka byl jedním z mluvčích na sobotní demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na Letné. Zmiňoval problémy, které podle něj trápí Českou republiku, jako špatný vzdělávací systém, neudržitelnost ekonomiky nebo statisíce lidí v exekuci. Opřel se také do prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše, hlavní osoby, kvůli kterým se demonstrace svolávají.

„Hlavním problémem Česka je oslabené vládnutí. Prezident je dnes zcela ovládán osobami a silami stojícími za ním. Je jejich zajatcem, nerozhoduje sám a za sebe – nebojím se říci, že tato země už nemá prezidenta,“ vyřkl silná slova Hlavenka a pokračoval. „Oslabený předseda vlády je pak pro změnu rukojmím prezidenta a svých vlastních problémů. Nelze samostatně rozhodovat a pracovat ve prospěch země, když jste něčím rukojmím,“ nebral si servítky.

K sobotní demonstraci a jejím důvodům se ve svém komentáři na webu Aktuálně.cz vyjádřil také Martin Fendrych. Tomu vadí zejména fakt, že Babiš se Zemanem „chvilkaře“ napadají a dehonestují. „Jak hodnotí spolek Milion chvilek pro demokracii a jejího předsedu Mikuláše Mináře tandem Miloš Zeman a Andrej Babiš? Neuctivě. Tvrdší vyjádření, jak jinak, poskytl prezident Zeman,“ naráží Fendrych na prezidentův rozhovor pro ParlamentníListy.cz, kdy Zeman na otázku, zda by se byl ochoten setkat s Minářem, řekl: „Rozhodně ne, protože já se setkávám pouze s duševně normálními lidmi."

Fendrych poté cituje Babišova slova směrem k Minářovi. „Opozice na tom musí být fakt bídně, když jim tady dává instrukce šestadvacetiletý nedostudovaný student a říká jim, co mají dělat. To teda dopadli,“ prohlásil Babiš.

Podle Fendrycha tak vlastně Zeman de facto řekl, že Minář a potažmo všichni lidé na Letné nejsou duševně normální. „Podobné metody používali estébáci a kágébáci za komunistů, dělali z lidí případy pro psychiatra, aby se jich zbavili,“ přirovnává Fendrych a dodává, že Zeman vždy urážel ty, kteří mu oponovali. „A klasika, Zeman Mináře uráží, ale zároveň by se s ním netroufl veřejně setkat, chová se jako slaboch,“ dodal na adresu prezidenta.

U Babiše si Fendrych všiml, že jeho rétorika není plná urážek, ale častého zpochybňování věku a „zásluh“ oponenta. „Předseda vlády Babiš se standardně drží svého zažitého, do kůže zadřeného pohrdání mladými (šestadvacetiletý nedostudovaný student),“ píše Fendrych a přidává příklady, kdy Babiš prohlásil na adresu Piráta Jakuba Michálka, že nic neví o reálném životě, nic v něm zatím nedokázal.

Fendrych tuto rétoriku opět přirovnává ke komunistům, kdy mu Babiš připomíná tajemníka Městského výboru KSČ v Praze Miroslava Štěpána, který v ČKD 23. listopadu 1989 řekl: „v žádné zemi, v žádné zemi ani rozvojové, ani v socialistické, ani v kapitalistické neexistuje to, aby patnáctiletý děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být. A to se bohužel stalo."

Fendrych se také podivuje, proč samotné důvody demonstrací Zeman s Babišem bagatelizují a demonstrace nerespektují. Zeman o Milionu chvilek řekl před demonstrací toto: „Neustále opakuji, že tito lidé jsou poraženi. Jsou poraženi, protože neuspěli ve volbách, a já jim radím, ať přestanou zbytečně otravovat a místo toho jdou k volbám.“ To je podle Fendrycha důkaz, že Zeman i Babiš vyznávají zjednodušenou formu demokracie, tedy demokracie jednou za čtyři roky (jen při volbách).

„Kam vede redukce demokracie výhradně na volby, jasně předvedla doba opoziční smlouvy, jednoho z největších českých politických podvodů polistopadové éry. Zeman a Klaus (ČSSD a ODS) změnili volební zákon a z části občanů udělali voliče druhé či třetí kategorie. Uzákonili antidemokratický prvek, který, hle, trest, nyní obě ty strany poškozuje,“ vzpomíná na devadesátá léta Fendrych.

Jako poslední nepochopitelný fakt hodnotí Fendrych Zemanovy výroky o načasování demonstrace. „Demonstrace proti vládě by neměly být spojovány s oslavami 17. listopadu, protože to je prosté zneužívání odkazu 17. listopadu 1989,“ řekl Zeman.

„Podivuhodná úvaha, neboť sametová revoluce přece byla hnutím proti komunistům a estébákům, proti sovětské okupaci Československa, pro jeho návrat na Západ. A co se dnes děje? Komunisté a stalinisté drží u moci vládu premiéra, který byl v KSČ, a podle mnoha svazků donášel StB, byl jejím agentem. Prezident, samozřejmě taky bývalý komunista, zase podněcuje referendum o vystoupení z EU (tedy odchod ze Západu), podporuje ruskou hybridní, antiEU válku a vší silou podporuje premiéra exestébáka,“ hodnotí současnou situaci Fendrych.

„Pak je přece naprosto logické, že lidé výročí sametu spojují s odporem k Babišovi, Zemanovi, KSČM a dalším antievropským, antizápadním politikům, hnutím a stranám. Není v tom žádný rozpor, naopak, demonstrace vycházejí z podstaty a ducha sametu,“ má jasno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…