Feri po kauze „čuňáren“ končí v politice. Ale nechtějte vědět, kdo přijde do Sněmovny za něj

25.05.2021 20:20

Dominik Feri (TOP 09) – dosud jedna z hlavních tváří předvolební kampaně koalice SPOLU – má ortel sečtený. V úterý politik oznámil svoji rezignaci na mandát poslance a zároveň vyloučil, že by kandidoval v nadcházejících sněmovních volbách. Učinil tak v reakci na mediální přetřes týkající se jeho nevhodného chování k ženám. Poté, co ParlamentníListy.cz jako první upozornily na odezvy na sociálních sítích týkající se údajného sexuálního obtěžování studentek ze strany Feriho, redakce Alarmu a Deníku N dnes zveřejnily reálná svědectví několika žen, které vypovídají nezávisle na sobě to samé.

Feri po kauze „čuňáren“ končí v politice. Ale nechtějte vědět, kdo přijde do Sněmovny za něj
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dominik Feri

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

„Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb. Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou. Byla pro mě mimořádná čest sloužit a být vaším poslancem,“ napsal Feri na sociální síti. Na kandidátce SPOLU v Praze měl být na čtvrtém místě, tedy takřka jistě volitelném.

Jeho stranická šéfka Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) jeho krok vítá. „Dominika považuji za svého přítele a věřím, že očistí své jméno. Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ uvedla na Facebooku.

 

 

Miroslav Kalousek jej pochválil za rychlou reakci a považuje to za d§kaz, že TOP 09 je stranou mužů, kteří odmítají „kňučení“ a přijímají za své činy odpovědnost.

Feri podle svědectví několika žen, uveřejněnými redakcemi Alarm a Deník N, se měl údajně dopustit několika sexuálních obtěžování na mladých dívkách. Alarm a Deník N ve snaze tyto informace ověřit hovořily s několika ženami, které podle svých slov z Feriho strany čelily nevyžádanému sexuálně motivovanému chování, obtěžování nebo nátlaku. Tyto svědkyně se navzájem neznají a nikdy si o svých zkušenostech navzájem neřekly. Nemají úzké vazby na žádnou politickou stranu. Promluvily dobrovolně a každou z nich oba redaktoři vyslechli společně a osobně. Jedná se o reálné osoby, které se redakcím samy ozvaly, nebo je naopak redaktoři kontaktovali. Rozhodly se promluvit i v reakci na rozvířenou debatu nejen na sociálních sítích. Události, které popisují, se měly stát mezi roky 2015 a 2020. S ohledem na ochranu jednotlivých zdrojů však přesnější data u jednotlivých svědectví neuvádíme,“ uvádí server A2larm.cz.

Například Petra si s Ferim v prvním ročníku vysoké školy nezávazně psala. Feri ji měl žádat o fotky a zval ji k sobě do bytu, ale také ji různě ztrapňoval a pak to zakrýval humorem. Při  návštěvě společného domácího večírku se náhle ocitla s Ferim ve svém pokoji, ani sama netuší jak, kde se Feri měl dožadovat sexu, i přesto, že ho Petra opakovaně odmítla, vzal noční stolek a zatarasil jím dveře. „Opakovala jsem, že s ním sex mít nechci, a žádala ho, ať v nátlaku a fyzickém dobývání přestane. Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám, a pak se na mě vrhl a měl se mnou sex navzdory opakovanému nesouhlasu,“ popisuje žena. Dominik Feri podle ní ráno z bytu odešel a dále byli v kontaktu už jen sporadicky.

Další z žen zase důvěryhodně popisuje, jak se jí Feri vplížil bez pozvání do sprchy u něho doma. Podle jejích slov v koupelně nebyl klíč, tak se po chvíli otevřely dveře a do sprchového koutu přišel bez pozvání nahý Feri. „Vlezl ke mně do sprchy a začal se nevybíravě dožadovat sexu. Tlačil na mě. Prostor byl malý a prakticky jsem nemohla odejít, protože mi zatarasil cestu. Neměla jsem, jak z té sprchy odejít. Pořád mi opakoval, že to bude jenom trochu, že to bude jen chvíli, a moje odmítání ho vůbec nezajímalo. Nakonec to proti mé vůli a navzdory tomu, že jsem několikrát jasně řekla ne, udělal. Nepřála jsem si s ním mít sex, a on to udělal,“ popisuje Markéta.

Další z mnoha, Jana, se zase s Ferim potkala v sedmnácti letech po jedné vztahové zkušenosti. Podle svých slov se náhodou potkali a Janě imponovalo, že je zábavný a zajímavý. Po čase si někam vyrazili. „Hned na prvním rande se mi chtělo na záchod, tak mi nabídl, že můžeme k němu. Když jsem vylezla z toalety, vrhl se na mě a snažil se mi servat silonky,“ popisuje dívka. Před nechtěným sexem se podle svých slov uchránila tvrzením, že má zrovna menstruaci, ačkoli ji neměla. Tyto tři ženy ale nejsou jediné, které poskytly svědectví o svém údajném zneužití. Redakce Alarmu a Deníku N zveřejnily i mnohá další.

Za Dominika Feriho má do Poslanecké sněmovny nastoupit známá dokumentaristka Olga Sommerová, která získala z náhradníků největší počet hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…