Feťácké státy americké. „Nestyďte se, že berete drogy,“ visí v New Yorku všem na očích

27.05.2022 11:33

Spojené státy se v posledních letech potýkají s rekordním růstem úmrtí v důsledku předávkování se drogami a jen za minulý rok takto zemřelo více než sto tisíc Američanů. Za rekordními počty úmrtí způsobených předávkováním, které dosahují až o čtvrtinu větších hodnot než kolik bylo za loňský rok v Americe obětí covidu-19, může především užívání opioidů spolu s dalšími nebezpečnými látkami. Kvůli neutěšené drogové situaci se v New Yorku rozjela kampaň. „Nestyďte se za to… Začínejte s malými dávkami,“ radí lidem.

Feťácké státy americké. „Nestyďte se, že berete drogy,“ visí v New Yorku všem na očích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Drogy, ilustrační foto

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45152 lidí
Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se krize s fentanylem v Americe rok od roku zhoršuje a jen za loňský rok se počet úmrtí v souvislosti s předávkováním drogami zvýšil o 15 % na 108 000 obětí.

Deník The New York Times poznamenává, že rostoucí podíl úmrtí především v posledních dvou letech nadále připadá na předávkování fentanylem, což je skupina silných syntetických opioidů, které se často mísí s jinými drogami a metamfetaminem.

Právě syntetické opioidy, z nichž fentanyl převažuje, může v USA až za 71 000 úmrtí. Metamfetamin (který je pod dřívějším obchodním názvem známý coby pervitin) za 33 000. V důsledku tak za naprostou většinu smrtí mohou tyto dvě látky.

Bílý dům v minulých týdnech oznámil první národní strategii prezidenta Joea Bidena pro kontrolu drog, která má za to, že se počet úmrtí na předávkování pervitinem mezi lety 2015 a 2019 u osob ve věku 18 až 64 let téměř ztrojnásobil.

Místo prosazování abstinence je cílem kampaně snížit riziko úmrtí nebo nakažení infekčními chorobami tím, že se nabízí sterilní jehly nebo proužky, které dokážou detekovat fentanyl.

Na problémy s užíváním opioidů reaguje i kampaň v newyorské veřejné dopravě, avšak odlišně, než byste zřejmě čekali. Od užívání opioidů kampaň neodrazuje. „Nestyďte se za to, že (fentanyl) užíváte, buďte posilněni tím, že jej užíváte bezpečně,“ dozví se lidé na plakátu včetně rady, aby „začínali s malými dávkami“.

K prevenci předávkování fentanylem také poutač doporučuje lidem drogy nemixovat a používat testovací sady pro ujištění se, že jsou jejich drogy „čisté“. „Fentanyl zvyšuje riziko předávkování především mezi lidmi, kteří neberou opioidy běžně,“ stojí v upozornění taktéž.

Masové rozšíření způsobuje výroba a distribuce, která je mnohem levnější než v případě heroinu. Protože jde o silnou látku, prodává se v různých složeních – právě malé rozdíly v množství pak ale mohou znamenat rozdíl mezi obvyklou dávkou uživatele drogy a dávkou, která se ukáže jako smrtelná.

Fentanyl je podle The New York Times často syntetizovaný v Mexiku z prekurzorů vyrobených v Číně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…