Fiala? Bude jen koukat, jak to okolo dělají lépe. Bez Bruselu

25.05.2022 17:14 | On-line

Další díl pořadu Aby bylo jasno Jany Bobošíkové se nesl okolo tématu energetické bezpečnosti. Bobošíková v něm rozporovala některé líbivé proslovy unijních či českých představitelů ohledně jednotného a společného postupu v rámci energetické krize s následnou realitou. Ta je podle ní diametrálně odlišná. Vyjmenovala země, které spíše razí individuální přístup.

Fiala? Bude jen koukat, jak to okolo dělají lépe. Bez Bruselu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ze znělky pořadu Aby bylo jasno

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí
„Současná energetická krize jasně ukazuje, jak to v Evropské unii skutečně chodí. Nadšení vyznavači Bruselu včetně naší vlády se chtějí semknout, více integrovat a všechno dělat společně. Realistické státy, kterým není lhostejný osud jejich vlastních občanů, naopak postupují samostatně bez Bruselu. Uzavírají významné kontrakty o dodávkách plynu, obnovují provoz uhelných elektráren a prodlužují životnost jaderných reaktorů,“ hodnotí v úvodu pořadu a přesouvá se ke konkrétním příkladům.

Zmiňuje na příklad TOP 09, která se v posledních dnech vyjadřuje o „naplnění zásobníků plynu“ či budování hlubší energetické unie v rámci EU. Energetické dodávky chce v Evropě zajištovat společně a koordinovaně.

„Téma energetické bezpečnosti bude také otázkou předsednictví České republiky a vše, co se týká zajištění energie, budou dělat státy samozřejmě společně,“ rýpe si opět do deklarované tendence ke společnému postupu a pokračuje v hodnocení aktuálního cíle energetické bezpečnosti, kterým je urychlené odříznutí zemí EU od ruské ropy a plynu. Na ropě shoda nepanuje, odstřižení zablokoval maďarský premiér Orbán. „Pokud jde o plyn, členské státy si uvědomují, že okamžité zablokování ruského plynu je nereálné, a proto hledají nové zdroje,“ připomíná s tím, že ale nezaznamenala, že by někdo z unijních či českých představitelů měl plán na variantu, kdyby se rozhodlo ukončit dodávky samo Rusko.

A zase se vrátila k jednotnému postoji EU v otázce energetické krize. Poukazuje dále na to, že na jedné straně stojí tzv. Green Deal, díky kterému se členské státy zavázaly ke snižování emisí CO2 o 55 % do roku 2030. „Společně. A na druhé straně masivní snaha snížit závislost na ruském plynu, také společně,“ reaguje opět ironicky bývalá kandidátka na prezidentku.

A jaká je realita, pokládá si řečnickou otázku moderátorka s tím, že ta je úplně jiná. A vyjmenovává například, jak Německo v těchto dnech uzavřelo energetické partnerství s Katarem. „Jaksi bez Bruselu a jaksi nespolečně,“ ironicky hodnotí. „Německo nyní obnovuje činnosti uhelných elektráren, opět nespolečně a jaksi proti Grean Dealu,“ pokračuje a poukazuje dále na Itálii, která také zvažuje obnovu uhelných elektráren a rovněž bez Bruselu a nespolečně. „A Green Deal, ten ji vůbec nezajímá,“ rýpe si. „A Belgie, samo srdce Unie,“ naráží na další zemi, která si spíše razí individuální přístup. „Ta chtěla skončit s jadernou energetikou v roce 2025 a nyní ji v tomto případě bruselsky, ovšem nespolečně prodlužuje až do roku 2035. Jaderné elektrárny nezavře, naopak ponechá je v provozu o deset let déle,“ uvedla.

A závěrem si pokládá otázku, jestli se Petru Fialovi, předsedovi vlády, podaří vybudovat hlubší energetickou unii, jak navrhuje jeho koaliční partner TOP 09. „Obávám se, že bude jen přihlížet tomu, jak se naši prozíravější sousedé starají v první řadě sami o svoji energetickou bezpečnost,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…