Fiala: Zvyšujeme sociální dávky. Ale všichni trochu zchudneme, nejde to jinak

13.04.2022 10:50

Premiér Petr Fiala promluvil k českým občanům. Bez obalu jim oznámil, že zchudne celé Česko. Dodal však, že těm nejvíce ohroženým vláda pomůže a společnost jako celek toto tíživé období překoná. Popsal, jakým způsobem toho chce dosáhnout.

Fiala: Zvyšujeme sociální dávky. Ale všichni trochu zchudneme, nejde to jinak
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Petr Fiala na volebním kongresu ODS.

„Vláda dělá vše, co sama může udělat. Některé věci se ale ovlivnit nedají,“ smetl předseda vlády a šéf ODS kritiku, že se jeho kabinet nestará o české občany, což často prohlašují opoziční poslanci z řad ANO a SPD.

Podle předsedy vlády je třeba mít na paměti, že současná nelehká ekonomická situace je ze značné části dána ruským vpádem na Ukrajinu, který česká vláda sama o sobě zarazit nedokáže.

„Nejdříve si řekněme, z čeho drahota vychází. Jedním zdrojem je ruská invaze na Ukrajině. Zdražuje ceny pohonných hmot, energií a způsobuje další problémy. Dalším zdrojem je inflace a to, co se v naší zemi odehrávalo za vlády Andreje Babiše. Ta vyhazovala peníze a udělala rekordní dluhy. Stačí vzpomenout zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, podle které z deficitu 420 miliard korun za loňský rok nešlo 90 procent na opatření proti covidu, ale úplně jinam,“ zkonstatoval Fiala.

To, co vláda ovlivnit mohla, podle premiéra ovlivnila.

„Zareagovali jsme rychle na krach velkých dodavatelů energií. Zvládli jsme to. Změnili jsme příspěvek na bydlení tak, aby na něj dosáhlo víc lidí. Zareagovali jsme na ceny energií i pohonných hmot. Připomenu silniční daň a přimíchávání biosložky. Snížili jsme spotřební daň u nafty prakticky na nejnižší hranici, kterou umožňuje Evropská unie, abychom cenu vyrovnali s ostatními zeměmi. Zvýšili jsme životní a existenční minimum. A dáme 20 miliard korun na zvýšení penzí,“ zdůraznil.

Vláda prý přijde i s dalšími opatřeními, která pomohou českým občanům. Jednotlivá opatření kabinet přijímá krok za krokem a lidé podle Petra Fialy nemusejí propadat panice.

„Zvyšujeme sociální dávky tak, abychom zachytili i ty, kteří padají ze spodního okraje střední třídy. Připravili jsme protiinflační rozpočet. Současně bojujeme proti cenám. Připravujeme zajištění energetické soběstačnosti. Kdybych realizoval nápady opozice, budeme chudí za chvíli všichni. Vím, že lidé mají obavy, a říkám: Nebojte se, nikoho nenecháme padnout,“ ujistil všechny premiér.

„Zároveň je ale lidem potřeba říct: Všichni trochu zchudneme, všichni budeme mít problémy. Nejde to jinak. Vedle nás je válka a my nejsme izolovaný ostrov,“ varoval premiér.

Kabinet se prý tak jako tak bude pokoušet udržet sociální smír.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…