Fiala chce uvolnit ředitelům ruce, ať více rozhodují o penězích pro školy

02.12.2012 22:00

Když Petr Fiala nastupoval do funkce ministra, jeho předchůdce Josef Dobeš prohlásil, že mu může uškodit to, že je nestraník. Nyní před ním leží několik úkolů a své nestranictví stále nevnímá jako zápor.

Fiala chce uvolnit ředitelům ruce, ať více rozhodují o penězích pro školy
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

„Ne. Abych se jako nestraník v této politické vládě mohl stát úspěšným ministrem, který něčeho dosáhne, bylo potřeba už na začátku, aby byly splněny některé podmínky. To znamená, abych měl podporu pana premiéra a těšil se důvěře ostatních členů koalice, což se snad daří. Když se podíváme na výsledky vyjednávání rozpočtu ministerstva školství na příští rok, tak je jasné, že moje nestranictví nevýhoda není,“ odmítl to v rozhovoru pro iDnes.cz.

Rozpočet resortu školství se navýší o 1,5 miliardy korun. Peníze půjdou hlavně na platy učitelů základních a středních škol a na učební pomůcky. Vysoké školství čeká zápisné. „V této chvíli nechci ani nemohu říct závaznou částku. Zápisné budeme konstruovat tak, aby nikomu nebránilo ve studiu ze sociálních či ekonomických důvodů. Dovedu si představit řadu ochranných opatření, že zápisné třeba nebudou platit ti, kteří pobírají sociální stipendium, nebo to za ně zaplatí stát,“ míní Fiala.

Co se týče financování konkrétních škol, ministr jim chce nechat volnější ruce. „Chceme dát ředitelům škol větší pravomoci při nakládání s penězi. Dnes je situace taková, že dostávají finanční prostředky, které mají přesné určení a nemají možnost, s tím něco dělat. Chceme, aby podle priorit školy a situace v každém roce se rozhodl, zda bude více odměňovat pedagogy, nebo třeba zajistí lepší technologické vybavení,“ popisuje ministr.

Co se týče maturit, což je další horké téma, kterým se resort školství zabývá, bude na jisto jen jedna varianta. „Obtížnější část si zapisovala jen necelá čtyři procenta žáků, bylo to ekonomicky nákladné a význam toho, že ji tito studenti absolvovali, se v ničem neprojevil,“ vysvětluje Fiala.

„Pro studenty kvalitních škol samozřejmě může být maturita snadnější, někdo s ní naopak může mít větší problémy. Pokud ale chceme, aby maturita představovala minimální hranici, přes kterou musí žák přejít, tak tuto funkce i v této podobě velmi dobře plní,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…