Fiala na Hrad! Premiér sepsal úspěchy vlády, lidé ho odměnili

18.07.2022 9:21 | Ze sítí

Petr Fiala (ODS) se na svých facebookových stránkách pustil do výčtu úspěchů své vlády. Sklidil za to jak vyjádření podpory, tak i kritiku. Podle Fialy podniká jeho vláda řadu kroků proti drahotě, přijala opatření k zajištění energetické soběstačnosti, podporou Ukrajiny zvýšila naše vláda prestiž České republiky v zahraničí a úspěšně předsedá Evropské unii.

Fiala na Hrad! Premiér sepsal úspěchy vlády, lidé ho odměnili
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala při projevu k národu

Svůj příspěvek začal tím, že působení jeho vlády zásadně ovlivnila válka na Ukrajině.

„Válka bohužel přinesla mnoho problémů, a to především zvyšující se ceny energií, jídla či pohonných hmot. Problémy řešíme a na nové výzvy reagujeme, a to v zájmu českých občanů,“ píše Fiala v úvodu navzdory tomu, že někteří ekonomové vidí rostoucí ceny spíše v souvislosti s obchodní politikou jednotlivých firem a s opatřeními ČNB proti inflaci.

Dále se Fiala chlubí novým formulářem, pro podporu bydlení, který je k dispozici na stránkách MPSV, úsporným tarifem na energie a příspěvkem 5000,- korun na každé dítě. Je třeba ale uvést, že ani příspěvek na dítě, ani úsporný tarif na energie ještě v praxi nefungují.

„Kromě toho jsme schválili úsporný tarif na energie, abychom lidem pomohli s vysokými cenami. Prosadili jsme také jednorázový příspěvek 5000 Kč na jedno dítě, který pomůže rodinám s dětmi do 18 let a příjmem, který byl v předchozím roce do jednoho milionu korun hrubého,“ napsal Fiala.

Petr Fiala si dále pochvaloval i kroky, které vláda podniká k zajištění energetické soběstačnosti.

Mimo jiné se chlubí i tím, že se jeho vládě podařilo v EU prosadit, aby jádro a plyn byly považovány za čisté zdroje energie.

V závěru svého textu Fiala ještě poznamenal, že je Česká republika nyní vnímána jako silný partner a zmínil i předsednictví EU, kterého se naše republika ujala začátkem července tohoto roku.

Jak bylo zmíněno, za svá slova se dočkal mnoha poměrně rozporuplných reakcí.

„Je fajn mít zase premiéra, za kterého se nemusím stydět. A ne makaka v obytňáku. Díky, pane Fialo!“ Vyjádřil své sympatie premiérovi jeden z přispěvatelů.

„Napadla mě skvělá vize do budoucnosti, za 5 let byste mohl kandidovat na prezidenta, nyní to přenechte panu Fischerovi, na vás dva bych byl pyšný,“ zmínil jeden diskutující Fialu dokonce jako svého favorita na příštího prezidenta.

„Vedete si dobře, víme, že to nemáte jednoduché... zvládneme to,“ věří Fialovi další.

Ne všechny reakce se ale nesly v tomto duchu. Těch záporných bylo také poměrně hodně.

„Vy pomáháte s energiemi? Můžete prosím jmenovat konkrétního alespoň jednoho jediného člověka v ČR, kterému jste k dnešnímu dni snížili už náklady na elektriku, plyn nebo potraviny? Nebo to byl zase signál...?“ Chtěl by vidět konkrétní výsledky a dopady na obyvatele jeden z diskutujících.

„Energetická soběstačnost podle mého názoru určitě nespočívá v tom, že kupujeme ruský plyn draho přes Německo a že naši levnou elektřinu dáváme na zahraniční burzu (aniž by nás k tomu nutil třeba Brusel) a odtud ji draho nakupujeme pro spotřebu českých občanů a k likvidaci českých firem, které časem neobstojí v zahraniční konkurenci. Když to nechcete vyřešit, tak byste měli nechat vládnout někoho schopnějšího – třeba ve STANu máte finančně šikovné chlapce, kteří se navíc i sami sebe vyšetří,“ reagoval další pisatel na energetickou politiku současné vlády a narážel i na střet zájmů, kterému podle některých komentátorů čelí ministr vnitra Rakušan při vyšetřování organizovaného zločinu uvnitř STAN.

„Já ti dám, že na UA mají demokracii!!! Nikdy ji tam neměli!!!“ Sdělil svůj názor na Fialovu poznámku o tom, že v ukrajinském konfliktu stojíme na straně demokracie a lidských práv, další diskutér.

Dodejme, že prvním, i když poměrně netypickým měřením popularity a vnímání správnosti kroků Fialovy vlády budou podzimní komunální volby. průzkumy zatím ukazují, že ODS si svoje pozice drží, nicméně další členové koalice SPOLU spadly pod hranici nutnou ke vstupu do Parlamentu. U dalšího vládního hnutí STAN je propad vlivem velkého počtu kauz jeho politiků popularita také velmi nízko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…