Fiala na Hrad, je to ideální kandidát. Poprvé to vážně zaznělo z ODS

05.05.2022 17:46

Politici i politologové se shodují, že nejlepším kandidátem koalice SPOLU na prezidenta by byl současný premiér Petr Fiala. Fialu by si na Hradě uměli představit například ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nebo politolog Petr Sokol.

Fiala na Hrad, je to ideální kandidát. Poprvé to vážně zaznělo z ODS
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Petr Fiala na volebním kongresu ODS.

Blažek v rozhovoru pro Týdeník Echo vychválil premiéra Fialu s tím, že je podle něj ideálním kandidátem na prezidenta osobnostně, vzděláním i charakterem. „Jestli má kandidovat už teď, si musí rozhodnout on sám,“ dodal k možné kandidatuře Blažek.

Koalice SPOLU již oznámila, že by v lednových prezidentských volbách ráda měla vlastního kandidáta. Kromě Fialy se spekuluje také například nad senátorkou Miroslavou Němcovou nebo předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS). Konkrétní jméno ale zatím nepadlo.

„Mám v hlavě množinu jmen, o kterých si myslím, že by to byli dobří prezidenti, nerozdělovali by společnost a dobře nás reprezentovali. Ale zatím nechci říkat žádné jméno,“ prohlásil například ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka a dodal, že se v koalici přemýšlí nad jinými jmény, než je generál Petr Pavel.

To, že si koalice SPOLU raději postaví proti Andreji Babišovi vlastního kandidáta, než aby podpořila generála Pavla, je logické i podle politologa Petra Sokola.

„Koalice SPOLU může sáhnout po dvou typech kandidátů. Jeden typ je nestraník, ale u nich se v kampani často ukáže, že to politické řemeslo nezvládnou. To se stalo expremiérovi Janu Fischerovi, ukázalo se to i u pana Jiřího Drahoše. Mám tezi, že Češi chtějí prezidentem politika. SPOLU má výhodu, že má několik politiků, kteří by tu kampaň zvládli, a to je jak paní senátorka Miroslava Němcová, tak pan předseda Senátu Miloš Vystrčil,“ řekl Sokol pro server Novinky.cz.

Nejlepším kandidátem z koalice SPOLU by podle Sokola byl právě současný premiér Petr Fiala. „Dokázal by veřejnost oslovit. Je nejpopulárnější, lidé si ho nejvíc spojují s lídrovstvím. Volili by ho voliči od Pirátů až po pravé křídlo ODS. Ale časování voleb je pro to nešťastné. Aby premiér po roce kandidoval na prezidenta, to není něco, co se lehce udělá,“ dodal Sokol.

„Pokud se SPOLU rozhodne představit svého kandidáta až v září nebo říjnu, tak to musí být nějaký člověk, kterého veřejnost zná a zná i jeho politické názory. Musí to být populární politik. Úplně nejrozumnější by bylo kandidovat Petra Fialu. Je to zkušená politická osobnost, lídr, člověk, který se ve volbách osvědčil, drží si míru popularity, člověk, kterého každý zná a vedle Babiše je to druhá nejsilnější osobnost v politice,“ přitakal politolog Jan Bureš.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…