Fiala nadával Babišovi: Neobvyklé okolnosti? Ne, nedbalost a nevědomost

28.04.2020 12:08

Předseda opoziční ODS Petr Fiala se ve Sněmovně vyjádřil k žádosti o prodloužení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru. Zároveň hovořil o rozsudku Městského soudu, který zrušil čtyři nařízení Ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb lidí a maloobchod a dal vládě čas do pondělí na to, aby zjednala nápravu.

Fiala nadával Babišovi: Neobvyklé okolnosti? Ne, nedbalost a nevědomost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

"Okolnosti byly neobvyklé. To je výmluva, která se používá na všechno. Ale tak to není. Nešlo o nedbalost, nevědomost. Vláda byla upozorněna, že dělá problematické rozhodnutí. Nešlo o časovou tíseň, vláda si sama zvolila tento postup," sdělil před poslanci Fiala. 

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16351 lidí

"Pan premiér, když něco zrovna potřebuje, tak se tváří konstruktivně, ale když to dostane, ukáže pravou tvář," poznamenal k dnešní žádosti Fiala a vzpomněl na své spory s premiérem při vyhlašování nouzového stavu. "Pokud se tady vláda opírá o nějaké dokumenty, analýzy, tak bych považoval za správné, aby byly k žádosti předloženy. My tady, dámy a pánové, rozhodujeme o zásadní věci. Nerozhodujeme o ničem menším než o tom, že vláda může omezit práva a svobody občanů," sdělil Fiala.

Vadí mu, že v žádosti nejsou jasné termíny, kdy a co vláda omezí, kdy a co vláda začne vracet do normálu, nejsou tam žádné konkrétní závazky. "Je to byrokratické čtení podprůměrné úrovně. Vláda nám tímto dává najevo, že se nouzový stav jakousi pomůckou a snaží se tady vyvolat dojem, že toto je normální. Ale toto normální není. To, co se děje, normální není! Rozhodnutí se tady mění v řádu hodin," horoval Fiala. 

"Nejen, že vláda jedná protiprávně, ale ještě není schopná dostatečné reflexe takové závažné chyby," vadí pak Fialovi i to, že vláda neuznává, že by došlo k chybě při jejím rozhodování, což podle jeho slov ukázalo rozhodnutí Městského soudu v Praze.

Zároveň Fiala navrhl, aby nouzový stav byl prodloužen pouze do 7. května. "Dnes prodloužíme nouzový stav opravdu naposledy a pokud se s námi chce vláda bavit, tak máme čtyři podmínky, přes něž nejede vlak," sdělil Fiala a hovořil například o pravidlech pro restart ekonomiky. 

"Ani pozvolné otevírání nevrátí do provozů ze dne na den. Je třeba nenechat lidi padnout. Je třeba slyšet zájmy nejen vašich voličů, ale i našich voličů," zdůraznil Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…