Fiala neodešel z univerzity. Prý má rád studenty

18.01.2022 6:24

Premiér Petr Fiala (ODS) kráčí ve stopách prezidenta Klause. Stejně jako druhý český prezident Václav Klaus si chce i Fiala udržet spojení se studenty vysoké školy a bude na malý úvazek působit na Masarykově univerzitě v Brně. Totéž bude platit o ministrovi pro evropské záležitosti a senátorovi za STAN Mikuláši Bekovi a ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi. Jenže je tu problém...

Fiala neodešel z univerzity. Prý má rád studenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Předseda vlády Petr Fiala (ODS), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a ministr pro evropské záležitosti za STAN Mikuláš Bek vedle angažmá ve vládě spojují ještě 2 věci. Všichni tři pánové žijí v Brně a všichni tři pánové učí na zdejší Masarykově univerzitě. Fiala a Bek byli dokonce jejími rektory. A podle informací MF Dnes si pánové chtějí alespoň část svého akademického úvazku ponechat, aby udrželi kontakt s univerzitou a se studenty.

Bek si v době, kdy pojede do Brna za svými voliči ze senátního obvodu, odučí také přednášku z hudební sociologie. „Hudební sociologie je moje hlavní odborné téma. Chtěl jsem si udržet alespoň jeden předmět – kontakt se svým pracovištěm, kam předpokládám, že se po skončení svého politického angažmá zase ve větší míře vrátím,“ vysvětlil Bek.

Premiér Fiala si chce také udržet vztah s univerzitou. Prý rád hovoří se studenty.

„On má rád akademickou půdu a rád je v kontaktu se studenty, nicméně je jasné, že není slučitelná pravidelnější výuka s funkcí, kterou má,“ popsal za Fialu mluvčí vlády Václav Smolka.

Podle politologů Petra Justa a Jana Kubáčka není akademická činnost členů vlády problémem, pokud budou mít malé úvazky. Oba připomněli, že i Václav Klaus přednášel na VŠE. I jako premiér, i jako prezident.

Angažmá premiéra a ministrů na vysoké škole může ulehčit fakt, že dnes již není takový problém zůstat v kontaktu se studenty on-line.

Českou republiku však čeká ve druhé polovině roku 2022 předsednictví EU a exministr Alexandr Vondra (ODS), který pamatuje české předsednictví z roku 2009, má za to, že akademická činnost a české předsednictví téměř nelze zvládat souběžně. Proto se ostatně tehdy omluvil Univerzitě Karlově a na čas utlumil své tamní působení.

„Univerzita Karlova mě tehdy přemlouvala, abych si jeden den nechal, a já jsem se s díky omluvil. Neuměl jsem si představit, že bych v té době jeden den učil na vysoké škole. To bych šidil oboje,“ zavzpomínal Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…