Fiala požádá Jurečku, aby byl ministrem pro životní prostředí do konce roku

28.11.2022 6:30

Premiér Petr FIala (ODS) požádá vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven navrhnout do funkce lidoveckého ministerského kandidáta Petra Hladíka. Fiala to řekl v neděli v České televizi (ČT) v pořadu Otázky Václava Moravce.

Fiala požádá Jurečku, aby byl ministrem pro životní prostředí do konce roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Jurečka ČT sdělil, že Fialovo rozhodnutí respektuje a vítá, že Fiala s Hladíkem na ministerské místo počítá.

Fiala už ve čtvrtek po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že potřebuje víc času na podání návrhu. Chce si být jistý, že budou vysvětleny všechny nejasnosti kolem Hladíka. Jmenování bývalého náměstka brněnské primátorky ministrem zkomplikovala kriminální kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli kauze policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

„Chci navrhnout kandidáta, který se bude moci plně věnovat řízení tohoto důležitého resortu a ne vysvětlování nejasností," řekl Fiala v České televizi. „Rozhodnutí pana premiéra respektuji. Zejména kvůli probíhajícímu předsednictví ČR Radě EU je třeba zachovat kontinuitu," citovala Jurečkovo vyjádření ČT. České předsednictví pokračuje do konce letošního roku. „Jsem rád, že je pan premiér připraven pana Hladíka jmenovat ministrem životního prostředí od nového roku," dodal Jurečka. Ministry jmenuje prezident na návrh předsedy vlády.

Hladík má ve funkci ministra nahradit stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Řízením ministerstva je od té doby pověřen Jurečka. Lidovci trvají na tom, že bývalý náměstek brněnské primátorky by se měl ministerstva ujmout. Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval a není z ničeho obviněn. Podle Jurečky měl několik týdnů na objasnění a závažné skutečnosti, které by vedly k jeho obvinění, se neobjevily. Šéf lidovců tento týden zopakoval, že podle jeho mínění není podání vysvětlení či součinnost s policií důvodem k odchodu z politického života.

Jurečka po středeční schůzce s prezidentem řekl, že Zeman se chce s Hladíkem setkat, až obdrží oficiální žádost o jmenování. Vicepremiér odhadoval, že se tak stane v příštích dnech nebo blízkých týdnech.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…