Fiala předstoupil: Podívejte, tohle všechno se nám podařilo

01.03.2023 16:25

Tohle všechno se nám povedlo a toto změníme. Fiala předstoupil před voliče, popsal, co jeho kabinet dokázal za rok a jak se do budoucna aktualizuje programové prohlášení.

Fiala předstoupil: Podívejte, tohle všechno se nám podařilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: První tisková konference po jednání nové vlády skončila

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
Zástupci všech pěti koaličních vládních stran předstoupili před novináře a předseda vlády Petr Fiala (ODS) promluvil o chystané revizi programového prohlášení vlády, do něhož se koalice odhodlala zasáhnout.

„Budeme pokračovat ve stabilizaci veřejných financí, v orientaci naší země na EU a Severoatlantickou alianci, v podpoře vzdělávání, v podpoře svobodného trhu, bydlení, digitalizace. A pracujeme intenzivně na našem slibu připravit penzijní reformu,“ uvedl Fiala před kamerami ČT.

Poté přešel k rekapitulaci toho, co se vládě povedlo v prvním roce vládnutí.

Začal zrušením EET a úpravou kontrolního hlášení, navýšením limitu pro paušální daň a DPH na dva miliony korun a zdůraznil, že tyto kroky ulehčily život podnikatelům. „To celkově ušetří lidem a především drobným podnikatelům třicet miliard korun na daních,“ zdůraznil Fiala.

A hned dodal, že vláda zrušila silniční daň pro osobní automobily a dodávky a kabinet splnil slib z programového prohlášení, že na financování silnic druhé a třetí třídy bude ze státního rozpočtu poskytováno minimálně šest miliard korun ročně, a to od roku 2023. Kromě toho kabinet podle Fialy podpořil daňovou cestou rozvoj elektromobility.

„Podařilo se nám zajistit plyn pro Českou republiku. Získali jsme přístup k LNG terminálu, což jsme slíbili v programovém prohlášení ještě před zastavením dodávek plynu z Ruska a tou krizí, které jsme museli čelit,“ zdůraznil Fiala.

Připomněl také, že jeho vláda prosadila valorizaci plateb za státní pojištěnce, což znamená určitou jistotu v oblasti zdravotnictví. Premiér také slíbil občanům, že vláda udělá v legislativní stránce maximum pro to, aby se do budoucna co nejeefektivněji podařilo zabraňovat výpadkům léků.  

Vláda prý navzdory krizi investuje. V letošním roce je prý 150 miliard určeno na budování dopravní infrastruktury.

Současně podle Fialy vláda dobře zvládla předsednictví v EU, zvládla také upravit stavební zákon a nakonec investovat i do obrany republiky, což koalice vhledem k probíhající válce na Ukrajině považuje za nezbytné. Dvě procenta HDP na obranu bude vláda vydávat už od roku 2024, a ne až v roce 2025.

Vláda se prý také zavazuje budovat dopravní infrastrukturu v horizontu deseti let s patřičným výhledem na financování. „To tu ještě nikdo neudělal,“ pravil Fiala.

„Jak už jsem říkal, nejde o žádné revoluční změny v prohlášení vlády, ale jde o proces změn, který je nezbytný a nutný,“ zdůraznil Fiala s tím, že programové prohlášení bylo změněno i vzhledem k válce na Ukrajině.  

Zdůraznil také, že vláda myslí na důchodce, protože jim penze i tak zvyšuje největším tempem v historii. K současnému zpomalení valorizací sáhla prý vláda k udržení co největší mezigenerační solidarity.

Fiala také zdůraznil, že má plné pochopení pro to, že opozice obstruuje, protože když byla v opozici ODS, také některé zákony obstruovala. Kupříkladu obstrukce okolo EET trvala celkem čtyřicet hodin. Teď je jednání o zpomalení valorizace důchodů stále na počátku, a přitom už teď opozice obstruovala dvacet hodin. Proto se koalice rozhodla stanovit pevný termín pro hlasování o tom, zda je třeba otázku výše valorizací projednat ve stavu legislativní nouze.

Zastal se ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který podle něj na vládě vysvětlil, proč postupuje, jak postupuje, a klade otázky, zda bylo to či ono řízení v souladu se zákonem.

„Právě to, že se pan ministr spravedlnosti ptá, je ochrana občanů. Chci říct velmi jasně, že k žádnému ovlivňování justice nedochází. Žádný z dotazů, které jako ministr položil, se nedotýkal brněnské kauzy a členů ODS. A ještě jednou opakuji: ministr Blažek jedná v souladu s tím, co je úkolem ministra spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podařilo se prosadit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSpok2018 , 01.03.2023 16:49:57
nenávist proti důchodců, proti rodinám s dětmi, proti živnostníkům, proti poslancům, proti vládě. Podařilo se prosadit totalitu v médiích, mezi advokáty, mezi učiteli, mezi příslušníky ozbrojených sil. Podařilo se zdražit veškeré energie, podařilo se dosáhnout dvouciferné inflace, podařilo se udělat z nás na mezinárodním poli fanatiky, kterých se dnes spojenci bojí, podařilo se znevěrohodnit ústavu a zákony. Podařilo se poplivat listinu základních lidských práv a svobod. Podařilo se nasměrovat českou republiku na cestu Severní Koreje. Bravo.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…