Fiala sám u Moravce? „Nikdo si nestěžoval,“ vyšlo najevo

05.05.2023 7:30 | Ze sítí

Bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT a současný předseda Rady ČT Karel Novák se v pořadu X-Talk věnoval nejen blížící se červnové volbě generálního ředitele televize veřejné služby, ale také kauzám, které ji výrazně poškozují a zda mohou mít vliv na výběr nového ředitele. Dotazován byl i na vyváženost pořadu Otázky Václava Moravce, kam odmítají chodit bývalí prezidenti.

Fiala sám u Moravce? „Nikdo si nestěžoval,“ vyšlo najevo
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17871 lidí
Rada ČT bude rozhodovat o jméně příštího generálního ředitele České televize, její současný šéf se o tento post uchází již potřetí. Bude mít celkem sedm vyzyvatelů. Je podle Nováka čas na změnu ve vedení České televize? „Může být i nemusí. Bude záležet na projektech a prezentaci kandidátů,“ uvedl s tím, že rozhodnutí chce nechat na radních.

Adeptů na post generálního ředitele České televize zmiňuje hned několik: „Mezi osmi kandidáty určitě vidím generálního ředitele České televize. Jsou tam jména, která mohou vést Českou televizi, to určitě. Mám pro sebe vyhodnoceno několik jmen,“ uvedl, že má pět jmen z osmi, která by chtěl mít v červnu u ústního jednání. Mělo by podle jeho slov jít především o schopného manažera: „Tohle pro mě bude určitě jedno z rozhodujících kritérií,“ uvedl v pořadu X-Talk.

Na řadu přišlo téma aktivismus v médiích. Jeden z kandidátů na ředitele Martin Konrád se například kriticky vyjádřil na adresu moderátora Řezníčka s tím, že jeho prezidentská debata byla exces. Novák na dotaz moderátorky Alexandry Minářové ke stavu médií, která porušují nestrannost, v tomto kontextu dodává: „Myslím, že je celosvětový problém, že se média stávají aktivistická. Můžeme to vidět od nějakého roku 2015, možná i dříve. Žurnalistika se obecně celosvětově stává více aktivistickou,“ uvedl Novák, podle kterého je velmi zobecňující tvrzení, že by aktivistická byla celá Česká televize.

Na Radu ČT ohledně prezidentské debaty chodilo podle Nováka mnoho stížností. Bylo jich podle jeho slov několik desítek, a nepochybně to byly i stížnosti na moderátora Řezníčka.

Budou mít podle Nováka vliv na volbu ředitele České televize i skandály jejích hlavních tváří zpravodajství a publicistky Marka Wollnera a Nory Fridrichové? „Já myslím, že se s tím Česká televize nějakým způsobem vypořádává. Myslím, že to až takový vliv mít nebude, ale nevím, musí to říct každý jednotlivý radní,“ řekl s tím, že podle Rady ČT se s tím Petr Dvořák vypořádal dobře. „Vzali jsme na vědomí jeho informace a závěry vyšetřovací komise, to je celé,“ doplnil šéf Rady ČT.

Moderátorka Mynářová se zajímala, zda se Rada ČT nezabývala i tím, proč do pořadu Otázky Václava Moravce nechodí bývalí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus. „Není na místě přemýšlet nad tím, že Václav Moravec není neomylný?“ ptala se. „Když někdo odmítá debatu, tak ji prostě odmítá, máme spoustu jiných televizí...“ zdůraznil Novák, že prezidenti nabídku do debaty nepřijali. Nemyslí si však, že komerční stanice v tomto Českou televizi suplují, jak podotkla následně moderátorka.

„Je podle vás dobře, že Petr Fiala je v Otázkách Václava Moravce pravidelným hostem a nemá tam oponenta?“ dotazovala se dále Mynářová. „Jako Rada ČT jsme se tím nezabývali, nebyla na to stížnost. Co si pamatují za těch 25 let, tak tam někdy byl premiér sám i nebyl sám, těch modelů je x,“ uvedl s tím, že „nečárkuje“, zda měl premiér Fiala v tomto pořadu oponenta.

Závěrem se věnoval také televizních poplatkům. „Je třeba si uvědomit, že reálná hodnota televizního poplatku je někde na 86 korunách a ne 135 korun, protože se 15 let nezvyšoval, zatímco vše ostatní se zvyšovalo. Takže samozřejmě Česká televize teď musí šetřit, dokud nebude vyřešené financování. Nastal čas na debaty o financování České televize. Těch možností je víc. Jedna z možností je zvýšení poplatku, myslím, že o 15 korun minimálně,“ zmínil Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 05.05.2023 9:20:25
Ředitel ČT a jejich zaměstnanci si stále myslí, že je tady socialismus ale platy chtějí mít jako v kapitalismu!! Moravec byl okoukaný už před 10lety a lepší už nikdy nebude to samé Jílková,Fridrichová.....jediné co se u těchto lidí změnilo za jejich působení v ČT je to, že jsou hrozně agresivní, zlí a nenávidí všechny co mají jiný názor:-(Je to jako davová psychóza!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…