Fiala se omluvil maturantům za těžký test z matematiky

13.05.2012 13:03

Prvním hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl nový ministr školství Petr Fiala, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně. Hovořil o nově chystaném zápisném, o příliš těžké maturitní zkoušce nebo o nutnosti reformovat nejen vysoké školství.

Fiala se omluvil maturantům za těžký test z matematiky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Petr Fiala hned v úvodu pořadu vyjádřil lítost z nepřiměřeně těžkých testů z matematiky, jejichž náročnost byla vyhodnocena jako nepřiměřená také v porovnání s loňským ročníkem. "Myslím, že není potřeba chodit okolo, je třeba pojmenovat věc jasně, stala se chyba. Chtěl bych se jménem Ministerstva školství omluvit všem, především pak maturantům," řekl v Otázkách Fiala a dodal, že ačkoli došlo k pochybení, studenti rozhodně nebudou poškozeni. "Chyba nemusí mít dopad na hodnocení, můžeme věřit tomu, že CERMAT dokáže výsledky připodobnit těm loňským, nikdo nebude znevýhodněn," ujišťuje ministr s tím, že dochází k harmonizaci výsledků.

Podle mnohých se tato chyba projeví v příštím roce ve způsobu, jak si studenti budou volit snazší či těžší verzi zkoušky. "Důvěra je důležitá věc. My musíme analyzovat všechny nedostatky a podívat se, jak budeme postupovat dál v příštích letech. Budu přijímat taková opatření, aby se státní maturitní zkouška těšila všeobecné oblibě," řekl Fiala.

Ministerstvo školství nemá důvěru společnosti

Petr Fiala si je vědom všech problémům, které na sebe svým jmenováním ministrem převzal. Za jeden z nejdůležitějších úkolů považuje napravit pověst Ministerstva školství v očích veřejnosti. "Kromě velkých problémů, jako jsou reforma, regionální školství nebo financování z eurofondů, je dalším velkým problémem to, jak společnost vnímá celou instituci Ministerstva školství. Zde je jeden z největšch úkolů - vrátit ministerstvu důvěru společnosti," klade se cíl Fiala.

Spoluúčas studentů na financování je nutná

Dalším velkým tématem Otázek bylo plánované zavedení zápisného na vysoké školy, které by se mohlo začít platit už od jarního semestru 2013. "Problémy financování vysokých škol nesouvisí jen se současnou ekonomickou krizí. Potřebujeme posílit roli soukromých zdrojů ve způsobech financování vysokého školství. Takovou dobrou formou je i zápisné," obhajuje Fiala nutnost zápisného. 

Ministr ale upozorňuje, že se nejedná o školné v pravém slova smyslu, jak mnozí podsouvají. Mělo by jít o administrativní poplatek, který prý nesmí představovat jakoukoli překážku ve studiu. "Nejde o to, že bychom zápisným chtěli nahrazovat finanční prostředky, které vysokým školám nedáme. Zápisné je způsob, jakým dostat do systému víc peněz, které by školy měly použít ke zvyšování kvality výuky.  Já jsem pro to, aby zápisné vybrala škola a použila ho přímo pro svou činnost, aby se, řečeno obrazně, vrátilo zpět ke studentům. Na této garanci budu pracovat," dodává závěrem ministr školství Petr Fiala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…