Fiala spustil občanské interpelace. A už odpovídá

25.02.2024 8:46 | Monitoring

Premiér Petr Fiala (ODS) nově zavedl na sociální síti tzv. „občanské interpelace“. Lidem odpovídá na důležité otázky, jež je pálí a které mu na sociálních sítích nejčastěji pokládají. První se týkaly otálení ohledně přijetí eura; podle Fialy by o tom měla rozhodovat příští vláda. Dále lidi zajímala cesta k energetické soběstačnosti, kdy premiér vzpomněl, co zanedbala vláda předchozí.

Fiala spustil občanské interpelace. A už odpovídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Stejně jako v Poslanecké sněmovně mají poslanci možnost zeptat se předsedy vlády i jejích členů na cokoli, bylo by dobré, kdyby i občané měli takovou příležitost zeptat se premiéra na to, co je nevíce zajímá. Takto představil předseda vlády novinku – „interpelace od občanů“.

První dotaz, který premiér Fiala zodpověděl, patřil otázce vstupu do eurozóny. Někteří občané nerozumějí tomu, že s tím vláda otálí. „My s eurem zase tak úplně nečekáme. Děláme kroky, které povedou k tomu, že se další vláda bude moci rozhodnout, jestli chceme vstoupit do eurozóny, nebo nechceme,“ sdělil předseda vlády.

Zopakoval svá slova, že nyní takové rozhodnutí dělat současná vláda nemůže. „Nemá to smysl po dobu funkčního období mé vlády, protože neplníme maastrichtská kritéria, podmínky pro to, abychom mohli přijmout euro,“ pokračoval premiér Petr Fiala s tím, že jeho vláda se zavázala, že do konce svého funkčního období bude Česko maastrichtská kritéria plnit.

Druhá otázka se týkala energetiky.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46002 lidí
Jeden z tazatelů se zajímal, proč máme platit stavbu elektrárny, když elektřinu kupujeme z burzy v Německu, a zda to, že máme zdroje elektrické energie na našem území, má vliv na cenu elektrické energie pro lidi z ČR.

Petr Fiala poukázal na předchozí vlády: „V České republice máme jeden docela velký problém, máme velkou spotřebu energie, protože jsme nejprůmyslovější země Evropy, ale současně předcházející vlády zanedbaly výstavbu nových zdrojů. Zanedbaly ty kroky, které by vedly k tomu, že bychom měli dost energie, která bude stát rozumné peníze. My to musíme napravovat a nejde to napravit v krátkém čase. Mohli jsme už příští rok čerpat energii z nových kapacit v Temelíně. Neuděláme to, Andrej Babiš to zastavil.

Spustili jsme teď tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech a ukázalo se, že může být výhodnější místo jednoho bloku stavět čtyři, proto jsme požádali firmy, které soutěží v tendru na dostavbu Dukovan, aby nám daly závaznou nabídku na všechny čtyři jaderné bloky.

Rozvíjíme také obnovitelné zdroje, další věc, která je tu zanedbána. Musíme souběžně rozvíjet jádro, obnovitelné zdroje, když to dáme dohromady, jako záložní zdroj musíme mít plyn, tak budeme mít jak dostatek energie, tak energie, která bude stát rozumné peníze a současně budeme plnit klimatické cíle.

Tohle vše musíme v nejbližší době zvládnout. Má vláda musí udělat ta správná rozhodnutí, která budou ovlivňovat českou energetiku na desítky let dopředu,“ řekl předseda vlády Petr Fiala.

Hovořil také o tom, že energetickou krizi už má Česko za sebou, že energie je dostatek a že ceny se dostávají na předválečnou úroveň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neschopný diletant Fiala se nehodí ani jako ředitel krematoria , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 25.02.2024 14:20:48
musí jít od kormidla

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…