Fiala zrušil všechna jednání se slovenskou vládou. A Bartoš zítra přivítá opozici

06.03.2024 22:50

Česká vláda se v reakci na rozdílné názory slovenského kabinetu Roberta Fica na zahraničněpolitická témata rozhodla pro změnu ve vztazích obou zemí a dočasně ruší česko-slovenské mezivládní konzultace. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) podotkl, že jej mrzí, že „kolegové na Slovensku nevidí úplně stejně“ to, čemu rozumějí čeští partneři „doslova na druhé straně zeměkoule“. Mezitímco vláda takto utnula jednání se slovenskou vládou, se šéf Pirátů Ivan Bartoš chystá, že zítra ve Sněmovně přivítá slovenskou opozici.

Fiala zrušil všechna jednání se slovenskou vládou. A Bartoš zítra přivítá opozici
Foto: z internetu
Popisek: český premiér Petr Fiala se svým slovenským protějškem Robertem Ficem

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46423 lidí
O ochlazení vztahů se Slovenskem dnes informoval premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády a později též skrze sociální sítě, kde uvedl, že „není možné ignorovat zásadní rozdíly v názorech na klíčové otázky zahraničněpolitických témat, jako je třeba setkání slovenského ministra zahraničí s ministrem zahraničí Ruské federace“.

„Nepovažujeme proto za vhodné uskutečnit v budoucích týdnech mezivládní konzultace s vládou Slovenské republiky. Plánované jednání jsme se rozhodli odložit, o čemž jsme již informovali slovenskou stranu,“ informoval Fiala v příspěvku na sociální síti X i přes ujištění, že je spolupráce se Slovenskem důležitá a „je v našem zájmu, abychom měli co nejlepší vztahy“.

Podle České tiskové kanceláře (ČTK) česká vláda považuje za problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Rozhodnutí přerušit mezivládní konzultace podpořil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Naši partneři doslova na druhé straně zeměkoule, na druhém konci světa, rozumějí tomu, že bezpečnost Evropy ovlivňuje bezpečnost celého světa. Proto mě mrzí, že kolegové na Slovensku to nevidí úplně stejně,“ řekl na tiskové konferenci podle ČTK pirátský ministr.

Právě Lipavského strana přitom s „kolegy na Slovensku“ evidentně chce jednat i nadále. Alespoň tedy s těmi opozičními. Ve čtvrtek odpoledne totiž proběhne setkání zástupců České pirátské strany a Progresívního Slovenska.

Za Piráty se tohoto setkání zúčastní předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. Z Progresívního Slovenska do Prahy za nimi přijede jeho předseda Michal Šimečka a místopředseda Evropského parlamentu Martin Hojsík.

„Tématem budou mimo jiné současné výzvy v kontextu nárůstu extremistických a autoritářských stran, nutnost ochrany právního státu, občanské společnosti, nezávislosti médií a soudů i bezpečnosti jako celku. Stejně tak kvalita a důležitost vztahů mezi Českou a Slovenskou republikou,“ uvádí se v pozvánce k setkání zástupců Pirátské strany a Progresívního Slovenska.

Předseda slovenské vlády Robert Fico po kroku Prahy prohlásil, že mu měl být českou stranou odůvodněn „rozdílnými názory české a slovenské vlády na válku na Ukrajině“.

„Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozumění. Slovenská vláda nebude nikdy, opakuji nikdy, vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ reagoval Fico na krok české vlády a následně doplnil, že „bere na vědomí“, že se česko-slovenské vztahy rozhodla „česká vládní garnitura ohrozit jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně hovoří o míru“.

„Vaše rozhodnutí neovlivní naši suverénní slovenskou zahraniční politiku,“ vzkázal Fico a Fialovi ve vzkazu doplnil, že „česká vláda je na Slovensku kdykoli vítána“, politické vztahy obou zemí na Slovensku „nebudou zatěžovat rozdílnými pohledy na svět, které nemají nic společného se slovensko-českým spolužitím“.

A zatímco se česká vláda na Slovensko – i přestože je tam podle Fica vítána – přijet nechystá, předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka oznámil, že již za několik dnů do Bratislavy přijede z Česka bývalý prezident Václav Klaus. V sídle slovenské vlády se Klaus během své návštěvy, jež proběhne během neděle a pondělí, setká i se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za tu garnituru, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekajin , 07.03.2024 9:09:42
Za a tu Fialovskou garnituru se stydím. Ráno jsem se omluvil svým slovenským přátelům a ujistil je, že debilita nepostihla, chvála Bohu, celý národ, pouze vybrané jedince

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…