Fialo, zvyš poplatky za ČT, padlo. A pak přišel šok

13.01.2022 8:54 | Ze sítí

Vláda Petra Fialy se dnes možná dočká důvěry poslanců. Komentátor HN Petr Honzejk už pro ni má úkol. Zvýšit poplatky pro ČT a ČRo, se kterými se dlouho nehýbalo. „Obě média jsou klíčová, mají důvěru veřejnosti,“ říká Honzejk. Ovšem proti nápadu zvyšovat poplatky vystoupil jiný pracovník HN, Otakar Schön, který upozornil na spoustu jiných faktů o ČT. „Hele, mají 8 miliard rozpočet na zajištění veřejné služby. To opravdu není málo. Nechápu, proč další zvyšování výdajů bez dalšího hájí novináři ze soukromých médií,“ řekl například.

Fialo, zvyš poplatky za ČT, padlo. A pak přišel šok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
Vláda Petra Fialy ještě důvěru nemá a je otázka, zda se jí dnes dočká. Schůze, na které má být vyslovena, bude pokračovat až po šesté hodině večerní, v mezičase se odehraje schůze mimořádná, zaměřená na financování hnutí STAN.

Nicméně, komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk už má k pětikoalici prosbu. „Zvedněte poplatky České televize a Českého rozhlasu. Nešly nahoru čtrnáct let,“ prosí premiéra Fialu a ministry Bartoše, Rakušana, Jurečku, Gazdíka a Kupku. Argumentuje, že obě média jsou klíčová a mají důvěru veřejnosti. Důvěru veřejnosti Honzejk zřejmě odvozuje od průzkumu společnosti Kantar, dle tohoto průzkumu důvěřuje ČT 73 % lidí, ČT24 pak věří 81 % respondentů.

„Nechat to takhle znamená za 1. škrtit to nejlepší a za 2. umožnit pod záminkou šetření likvidaci zpravodajství,“ tvrdí Honzejk a obvinil ředitele ČRo Zavorala, že se pokusil zpravodajství zlikvidovat jmenováním Jitky Obzinové.

Opozice k Honzejkově prosbě přišla i z řad jeho vlastního mediálního domu. „Já si fakt nejsem jistý, že to je nutné nebo dokonce dobré. ČT stojí už takhle víc než měsíc IPTV se 100 programy nebo měsíc Netflixu, případně více než obojí,“ podotkl Otakar Schön, technologický editor pro Hospodářské noviny.

A poznamenal, že koncesionářský poplatek je jedním, ale ne jediným zdrojem příjmů ČT. „ČT má kromě poplatků k dispozici také příjmy z reklamy, sponzoringu a productplacementu, což je pro mě ještě větší problém než jasně označený reklamní blok, ale už mimo šíři téhle debaty,“ připomenul.

Do debaty se zapojil i šéfredaktor Erik Tabery z Respektu (taktéž z vydavatelského domu Economia), podle kterého nelze tyto služby srovnávat. „Zrovna pro nás z placeného obsahu je srovnání se zahraniční nabídkou drtivé. Za New York Times i Washington Post platím méně než za HN. Některé týdeníky budou levnější a jsou lepší než Respekt. A důvod je jednoduchý, oni mají obří trh. Mohou být levní,“ argumentoval.

Podle Schöna je ovšem srovnání validní. „A zrovna weby veřejnoprávních médií nám prodej obsahu komplikují, jejich weby mají mnohem lepší zázemí díky povinným poplatkům,“ upozornil na dobře placenou konkurenci ze strany veřejnoprávních médií.

Svůj postoj vysvětlil v další diskusi. Problémem pro něho není to, že by ČT vysílala reklamu. „Problém pro mě je volání po zvýšení poplatků při tak velkém rozpočtu. Reklamu ČT má, aby poplatky nemusela zvyšovat, alespoň  podle textu na webu ČT,“ ozřejmil.

Zdeněk Princ namítal, že investice ČT jsou menší a platy stouply o 3,5 %.  „Hele, mají 8 miliard rozpočet na zajištění veřejné služby. To opravdu není málo. Nechápu, proč další zvyšování výdajů bez dalšího hájí novináři ze soukromých médií,“ reagoval technologický editor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…