Fico na Ukrajině otočil – Chvilkaři to nenechali jen tak

12.04.2024 19:19 | Monitoring

Novinář slovenského deníku SME Jakub Filo vyzdvihuje, že slovenský premiér Robert Fico na jednání se svým ukrajinským protějškem de facto souhlasil, aby se Ukrajina stala členem Evropské unie a Severoatlantické aliance a navzdory svým dřívějším proklamacím odsoudil Rusko jako agresora a uznal územní celistvost Ukrajiny včetně Donbasu a Krymu. „Ficovy názorové otočky“ si všimnul i spolek Milion chvilek.

Fico na Ukrajině otočil – Chvilkaři to nenechali jen tak
Foto: Screen FB Roberta Fica
Popisek: Robert Fico

Filo na online platformě X shrnuje schůzku, která proběhla mezi ukrajinským premiérem a slovenským premiérem. „Rozšiřme následující zásadní a důležité informace, aby se náhodou (vláda) nezapletla do proruské propagandy,“ píše Filo z deníku SME a vyjmenovává, jak Fico zcela změnil svoji rétoriku směrem k Rusku a Ukrajině. Deník SME je jedním z médií, které Fico často označuje za nepřátelská vůči jeho osobě a od svého zvolení premiérem s nimi přerušil jakýkoliv kontakt.

„Fico podporuje Zelenského mírový plán, Donbas a Krym považuje za ukrajinské, podporuje členství Ukrajiny v Evropské unii a v euroatlantických strukturách a chce další společná jednání vlád s Ukrajinou. To je hlavní politický závěr čtvrtečního jednání slovenské a ukrajinské vlády,“ tvrdí Filo, že toto všechno vyplývá z dokumentu, který Fico podepsal a nazývá se „PLÁN SPOLEČNÉHO POSTUPU MEZI UKRAJINOU A SLOVENSKEM“.

V tomto oficiálním dokumentu se konkrétně píše, že „Slovenská republika podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a respektování práva svobodně si zvolit svou budoucnost, včetně plnohodnotného členství v evropském a euroatlantickém společenství“.

„Slovensko bude i nadále pokračovat ve své politice neuznávání pokusu Ruské federace o anexi Autonomní republiky Krym a města Sevastopol, jakož i částí Doněcké, Chersonské, Luhanské a Záporožské oblasti Ukrajiny,“ uvádí dále dokument.

„Slovensko odsuzuje porušování mezinárodního práva ze strany Ruské federace prostřednictvím nezákonné, neoprávněné a nevyprovokované útočné války proti Ukrajině, která podkopala základy mezinárodního řádu založeného na pravidlech. Slovenská republika je připravena se i nadále podílet na realizaci mírové formule ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a na nadcházejícím Globálním mírovém summitu,“ stojí v dokumentu, který slovenský premiér podepsal.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí
Tato „mírová formule“ podle Jakuba Fila znamená stažení ruských vojsk z území Ukrajiny, navrácení všech území a zaručení suverenity před rokem 2014 včetně Donbasu a Krymu a válečné reparace ze strany Ruska.

„Je skvělé, že Robert Fico plně podpořil úsilí Volodymyra Zelenského o mír a euroatlantickou integraci. V dokumentu není jasně specifikováno, co je míněno euroatlantickým společenstvím, ale běžně se tak označuje NATO. Konkrétně se zmiňuje Evropská unie,“ upozorňuje novinář.

Je podle něj také skvělé, že slovenské polostátní zbrojovky nadále vyvážejí zbraně na Ukrajinu, vyrábějí munici, vyrábějí objednané dělostřelecké systémy Zuzana a že se vláda zavázala dodat Ukrajině další odminovací komplety Božena.

„Ficova vláda má trochu problém se strategickou komunikací a dosud se nenaučila správně komunikovat důležité strategické dokumenty a postoje svým voličům. Pomozme jí proto a rozšiřme následující zásadní a důležité informace, aby se náhodou nezapletla do proruské propagandy,“ dodává novinář deníku SME, že Fico směrem ke svým voličům dlouhodobě tvrdí zcela něco jiného, než nyní s ukrajinskou stranou podepsal.

Toho si všímá i spolek Milion chvilek, který to označil za Ficovo názorové otočení. „Robert Fico po návštěvě ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala otočil, podporuje teď Ukrajinu. Ve společném prohlášení, které premiéři podepsali, uznává Fico územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny, podporuje Zelenského plán a Rusko označuje za agresora porušujícího mezinárodní právo,“ napsal Milion chvilek.

„Ještě před pár měsíci přitom slovenský premiér Robert Fico tvrdil, že Ukrajina není suverénním státem, zmítá se ve vlivu USA, válku s Ruskem sama vyprovokovala a měla by se vzdát Donbasu a Krymu ve prospěch Ruska,“ podivují se chvilkaři a přejí si, aby Fico ještě odvolal útoky na nezávislá média a na neziskové organizace a mohli by si všichni oddychnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…