Fico vs. Čaputová. Začíná to být ostré. Už se do toho vložila Nerudová

10.05.2023 23:00 | Ze sítí

Předseda strany Směr-SD Robert Fico obvinil slovenskou hlavu státu Zuzanu Čaputovou, že je prezidentkou cizích zájmů. Slovenská úřednická vláda je podle něj Sorosovou volbou. Proti jeho slovům se Čaputová důrazně ohradila, zastání našla u neúspěšné prezidentské kandidátky Danuše Nerudové.

Fico vs. Čaputová. Začíná to být ostré. Už se do toho vložila Nerudová
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý premiér Slovenska Robert Fico na tiskové konferenci

Dosluhující premiér Eduard Heger, jehož menšinovému kabinetu sněmovna vyslovila loni v prosinci nedůvěru, dal svou funkci k dispozici. „Byla to vláda amatérů, slabochů a zaprodanců,“ prohlásil Fico na Slavíně u příležitosti Dne vítězství nad fašismem a 78. výročí konce druhé světové války.

Jedním dechem však dodal, že není vyhráno a přichází něco jiného, možná ještě nebezpečnějšího: Slovensko bude mít poprvé úřednickou vládu. V jejím čele stane dosavadní viceguvernér slovenské centrální banky (NBS) Ľudovít Ódor, podle Fica se tak ale úplně nestalo z rozhodnutí prezidentky Čaputové. „Paní Čaputová se rozhodla, že si poctivě vybere úředníky, kteří poctivě budou plnit pokyny, které paní Čaputová dostává odjinud. Dobře víme, že paní prezidentka není v těchto otázkách svéprávná.

Můžeme očekávat, že vláda paní Čaputové bude dál šířit nenávist k jiným národům, bude pokračovat v podpoře války a potrestání za jiný názor. „Pošleme Čaputovou s celou její úřednickou vládou k čertu. Budou plnit pokyny americké ambasády a budou se tvářit, že jsou jen úředníci a nemají s tím nic společného,“ uvedl Fico.

„Před čím jsem včera na Slavíně varoval, se dnes naplno potvrdilo – úřednická vláda v čele s Ľudovítem Ódorem není prezidentky návrh, ale Sorosova volba,“ napsal bývalý slovenský premiér na svůj twitter.

Slovenská prezidentka na Ficova slova reagovala o chvíli později na sociální síti Twitter s tím, že Fico opět šíří lži, a proto s rodinou čelí výhrůžkám smrtí.

„Dnes Robert Fico opět šířil lži o americké agentce, Sorosově vládě, konzultacích s americkou ambasádou. Zhruba v tom samém čase jsem měla další výslechy jako oběť nových výhrůžek zabitím vůči mně a mým blízkým. Důvody výhrůžek jsou jako vždy stejné – americká agentka, Soros, americká ambasáda,“ uvedla Čaputová.

„Už nebudu poxté vysvětlovat, že je to absolutní lež, a zdlouhavě vysvětlovat, že okresní, krajský a nakonec i Ústavní soud se jasně vyjádřily, že tato obvinění jsou nepodložená a přesahují hranice politického boje. Poslanec Fico to ví. A ví i to, že dělat z někoho terč svými nenávistnými lžemi už na Slovensku zabíjelo.

Neklesnu na jeho úroveň, ale využiji všechny právní prostředky – jako matka na ochranu svých dětí. Jako občanka na ochranu instituce, kterou dočasně zastupuji,“ uvedla slovenská prezidentka.

Fico na další den svolal k celé situaci tiskovou konferenci. „Nebudeme ticho, když si moc ve státě usurpují Sorosovy nevládky bez řádných voleb!“ vzkázal. A představil podle něj skutečné pozadí nově vznikající vlády prezidentky Čaputové.

„Pokud něco tvrdíme, jsou pro to veřejně známé důkazy. Média nechtějí reagovat na fakta, že prezidentčina vláda má neuvěřitelně blízko Sorosovu světu nevládek, protože ví, jaká je pravda.

Nebudeme nikdy akceptovat postup ve státě, který popírá principy parlamentní demokracie, a o to víc, když se v éteru objevují jména lidí, které má Sorosův svět na provázku,“ dodal Fico.

Fico následně uvedl, že jeho strana se distancuje od jakýchkoliv výhrůžek politikům a jejich rodinám. „Směr otevřeně přiznává, že je v názorovém a politickém konfliktu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou o Slovensko. Žijeme v úplně jiném světě než prezidentka Čaputová. Naším světem je především Slovensko a jeho zájmy. Nikdo nám nemůže vzít přesvědčení, že prezidentka slouží jiným, cizím zájmům. Za tento názor nám prezidentka vyhrožuje žalobami a trestními oznámeními, slouží jen pro překrytí neschopnosti prezidentky odpovídat na naše otázky. Proč za předsedu úřednické vlády navrhuje Ódora, když je potvrzeno, že na Sorosově univerzitě ve Vídni učí za Sorosovy peníze? Ani jednou se nepostavila za lidi žijící na Slovensku,“ uvedl ve facebookovém videu s tím, že v roce 2024 musí být jako prezidentka nutně vyměněna.

Prezidentky Čaputové se následně zastala Danuše Nerudová, které nevyšel sen stát se jako Čaputová první prezidentkou své země. „Slova jsou silná zbraň. Fico si to uvědomuje a kvůli moci udělá i řekne cokoli. Bude odporně lhát, šířit nenávist a rozeštvávat Slováky proti sobě. Jeho projev je teprve začátek, Slovensko čeká nelehká doba. Stojím za Zuzanou Čaputovou, která je teď jeho hlavním terčem útoků,“ vyjádřila se na svém twitteru.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Nerudová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePlankton , 11.05.2023 9:14:38
klidně si zase sedněte. Zkuste raději vysvětlit ty čachry s penězi na vaší univerzitě. Pořád prodáváte tituly?

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…