Filip: 40 tisíc bytů každý rok. Je nás 30 tisíc, do sněmovny se dostaneme

29.09.2021 14:11

Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že hlavní prioritou komunistů je dostupné bydlení. „Každý rok bychom chtěli, aby se postavilo alespoň čtyřicet tisíc bytů,“ řekl Filip s tím, že je to lepší varianta než zestátňování bytů. Komunisté se podle Filipa do Sněmovny dostanou, protože už několik měsíců podle průzkumů mají nad pět procent.

Filip: 40 tisíc bytů každý rok. Je nás 30 tisíc, do sněmovny se dostaneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Vojtěch Filip

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí

Filip v rozhovoru pro server Idnes.cz na úvod připomněl úspěch rakouských komunistů, kteří ve Štýrském Hradci vyhráli se ziskem 28,9 procenta hlasů volby do městské rady. Poté již hovořil o vlastních prioritách KSČM, kam podle něj patří zejména dostupné bydlení.

„Vnímáme, že je katastrofální stav v cenách bydlení. Naše priorita je dostupné bydlení,“ prohlásil Filip, podle nějž nestačí jen bankovní podpora. „Musí se stavět družstevní byty, chtěli bychom, aby se každý rok postavilo 40 tisíc bytů,“ představil smělé plány předseda komunistů.

Filip se nebojí, že by se KSČM poprvé od vzniku České republiky do Sněmovny nedostala, jak vyplývá z některých předvolebních průzkumů. „Myslím, že se nám ten pokles preferencí podařilo zastavit v červnu a nyní se držíme nad touto hranicí,“ řekl Filip a dodal, že straně sice klesá počet členů, ale stále je na tom v porovnání s ostatními dobře. „Dnes je nás 30 tisíc, pořád máme ale nejpočetnější základnu mezi ostatními,“ dodal Filip.

Předseda komunistů také prohlásil, že bude prosazovat referendum o vystoupení z NATO, případně i Evropské unie. „Po v Afghánistánu jsme jednoznačně pro vystoupení z NATO,“ prohlásil Filip.

Ten počítá s tím, že po volbách odejde z čela KSČM, a to bez ohledu na výsledek říjnových voleb. „Už jsem se pevně rozhodl a slíbil rodině, že z vedení strany odejdu v listopadu,“ řekl Filip, který byl v čele komunistů 16 let.

V posledních měsících ale čelil kritice zevnitř KSČM a objevily se i snahy o jeho odvolání. To souviselo zejména s poklesem preference komunistů s informací, že Filip ve svém majetkovém přiznání neuvedl 500 tisíc korun, které podle policie dostal v roce 2018 od podnikatele Tomáše Horáčka. Magistrát v Českých Budějovicích kvůli tomu s Flipem zahájil správní řízení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…