Filip napsal, o co jde lidem, kteří chtějí odstranit Rusko a Čínu ze zakázky na Dukovany. Jsou prý ještě nebezpečnější

26.12.2020 10:43

„Tito politici si neuvědomují, že svým nepřátelským postojem a iracionální kritikou bez jasných důkazů jsou pro naši zemi daleko nebezpečnější než tyto dvě země, do kterých se trefují. V podstatě totiž nahrávají těm, kteří chtějí z našich daňových poplatníků ‚vytřískat‘ za zakázku co nejvíc právě tím, že omezí konkurenci. Ale lidé to vidí a nejsou tak neinformováni, aby to nerozpoznali,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

Filip napsal, o co jde lidem, kteří chtějí odstranit Rusko a Čínu ze zakázky na Dukovany. Jsou prý ještě nebezpečnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip má za to, že v časech, kdy se celý svět potýká s pandemií koronaviru, mají státy táhnout za jeden provaz. A viní Spojené státy z toho, že tuto snahu kazí.

Zatímco celý svět neustále bojuje s koronavirem a všichni mluví o tom, že se řítíme do propasti, ze které se jen těžko dostaneme, pokud nevynaložíme značné úsilí, mají někteří vrcholoví politici u nás i v zahraničí stále dost času hledat ‚všehoviníky‘, ‚formovat nepřátele‘ a nesmyslně plivat po ostatních nebo možná za bakšiš od jiných firem tady rozehrávat hru na omezení konkurence… V dnešní době bych předpokládal přitom jiný postup, tedy táhnout za jeden provaz. Pandemie totiž zasáhla všechny, celý svět. Někteří u nás však po vzoru USA budou dál vyvářet konflikty a svět rozdělovat na černý a bílý.“ vypálil Filip.

Jedním dechem připomněl, že zatímco ekonomika evropských států se potácí v problémech, ekonomika čínská se z koronaviru pomalu zotavuje a zůstává v pozici nejsilnější ekonomiky světa.

Filip přitom zdůraznil, že nechce oslavovat Čínu, stejně jako prý nehodlá kritizovat jen Spojené státy. Obchodní válka podle šéfa komunistů vyhovuje více stranám. Ale lidem by podle Filipa vyhovovat neměla, protože kupříkladu čínské technologie sítí páté generace mohou pomoct celému světu. „Chci jen takto veřejně položit oněm ‚cejchovačům‘ otázku: Komu tím prospějete?“ táže se.

Stejně nelogické se mu zdá vyřazovat ze soutěže o dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany jak Čínu, tak Rusko. Podle Filipa nepředstavují nebezpečí pro Česko tyto dvě země, ale politici, kteří je chtějí vyřadit z tendru na dostavbu elektrárny.

„Tito politici si neuvědomují, že svým nepřátelským postojem a iracionální kritikou bez jasných důkazů jsou pro naši zemi daleko nebezpečnější než tyto dvě země, do kterých se trefují. V podstatě totiž nahrávají těm, kteří chtějí z našich daňových poplatníků ‚vytřískat‘ za zakázku co nejvíc právě tím, že omezí konkurenci. Ale lidé to vidí a nejsou tak neinformováni, aby to nerozpoznali,“ uzavřel Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…