Filip varoval před tím, aby podmínky voleb do PS určoval Senát

06.02.2021 6:55

Předseda KSČM Vojtěch Filip by byl nerad, kdyby podmínky voleb do Sněmovny určoval Senát tím, že zablokuje sněmovní dohodu. Novinářům to řekl po dnešním jednání širšího vedení KSČM. Poté, co Ústavní soud část předpisu o volbách do dolní komory Parlamentu tento týden zrušil, je podle něj nutné najít kompromisní řešení, které podpoří většina v obou komorách.

Filip varoval před tím, aby podmínky voleb do PS určoval Senát
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Podle Filipa se zřejmě bude nutné smířit s tím, že na předpisu nebude úplná shoda. Nutné je podle něj najít kompromis, který podpoří většina obou komor. „Byl bych nerad, aby byl Senát tím, kdo určuje podmínky voleb do Sněmovny. My se také Senátu do jejich jednacích řádů nevměšujeme, nesnažíme se získat nějakou nadvládu nad Senátem," uvedl.

Pokud by Senát zablokoval případnou dohodu Sněmovny, bylo by to podle Filipa velmi nebezpečné. Za jednu z možných variant považuje i to, že by se přijala úprava pro letošní říjnové volby a po nich by vznikla pracovní skupina obou komor a připravila komplexní novelizace volebních kodexů.

Filip by byl rád, aby principy dohody vznikly do konce února. „Aby pak ministerstvo vnitra napsalo ten zákon tak, aby už v březnu jsme o něm mohli jednat jako o textu zákona," uvedl. Ústavní soud podle něj vytvořil na ústavní činitele nepřiměřený tlak.

Ústavní soud tento týden ve volebním zákoně zrušil mimo jiné způsob přepočítávání voličských hlasů na poslanecké mandáty. Sněmovní strany se chystají o nové úpravě, která se uplatní i při letošních již vyhlášených volbách, jednat v úterý odpoledne. Schůzka vedení Senátu a jeho klubů se uskuteční v úterý večer. K přijetí volebních úprav je třeba souhlasu obou parlamentních komor, poslanci nemohou Senát přehlasovat.

reklama

autor: čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…