Finanční správa dala asi 1900 odměn vázaných na doměřenou daň

10.12.2018 7:18

Finanční úřady za letošní rok vykazují téměř 1900 odměn zaměstnancům vázaných na výši doměřené daně. Prémie jsou vypláceny za kontroly v oblastech převodních cen a daňových odpočtů na vědu a výzkum. Podle dnešních Hospodářských novin (HN) to zjistilo Generální finanční ředitelství. Informace nechala shromáždit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poté, co finanční motivování berních úředníků kritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministerstvo financí takový způsob odměňování popírá.

Finanční správa dala asi 1900 odměn vázaných na doměřenou daň
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Kalousek se Schillerovou mluvili o odměnách za doměřenou daň začátkem listopadu v diskusním pořadu televize Prima. Ministryně tento postup popřela, po pár dnech ale požádala Generální finanční ředitelství (GFŘ) o prověrku. Podle HN pak GFŘ obeslalo všech 14 krajských finančních ředitelství i Specializovaný finanční úřad interním dokumentem s názvem Žádost o určení odměn vázaných na výši doměrků za rok 2018. V odpovědích, které mají HN k dispozici, jsou podle deníku informace o 1891 takto vyplacených odměnách, takzvaných cílových i mimořádných. Nejvíc 421 jich vykázal Jihomoravský kraj, úřad pro Prahu jen jednu, píše deník.

Ministerstvo financí takový způsob odměňování popírá. "Ze skutečnosti, že se v často dlouhém zdůvodnění odměny vyskytuje některé slovo, nelze logicky vyvozovat, že daná odměna byla na jeho základě vyplacena," uvedl mluvčí resortu Michal Žurovec. Ministryně Schillerová nechtěla čísla komentovat s vysvětlením, že o nich neví.

Podle mluvčího GFŘ Petra Habáně z názvu žádosti o informace nelze "spekulativně" vyvozovat závěry. "Odměny jsou přiznávány za úspěšné splnění mimořádných nebo zvlášť významných a náročných úkolů," sdělil.

Kalousek s odkazem na své zdroje uvedl, že ve finanční správě jedním z kritérií odměn pro kontrolní oddělení je výše doměřených daní a pokut. "Pokládám to za nebezpečné, úředníci jsou pak motivováni k naprosto necitlivému přístupu," řekl.

Podle bývalého šéfa GFŘ Jiřího Žežulky zejména cílové odměny mohou vést k pochybnostem o nezaujatém postupu berní správy. Cílová prémie je příslibem odměny za splnění předem stanoveného úkolu. Úřady uvedly, že na výši doměřené daně jich vypsaly kolem 150, píšou HN. "Dokážu si představit, že některé firmy budou argumentovat tím, že úředníci při kontrole nepostupovali objektivně," řekl Žežulka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …