Finanční správa si prý dělá, co chce. A nezastaví jí ani rozsudky soudů

14.12.2016 17:16

Unie daňových poplatníků ČR se rozhodla upozornit na chování finanční správy. Ta se podle ní totiž odmítá řídit závěry Nejvyššího správního soudu a dělá si nároky na práva, která přísluší moci zákonodárné. Tím údajně narušuje důvěru veřejnosti v autoritu soudu, uvádí server Echo24.cz.

Finanční správa si prý dělá, co chce. A nezastaví jí ani rozsudky soudů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle unie dochází stále častěji k případům, kdy finanční správa opakovaně nerespektuje obecné závěry a výklady pramenící z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. „V poslední době jsme zaznamenali hned dva případy, kdy finanční správa odmítla akceptovat rozhodnutí NSS v daňovém sporu,“ řekl předseda Unie daňových poplatníků ČR Ondřej Lichnovský. První případ se podle něj týkal úroků ze zadržovaných nadměrných odpočtů, druhý rozhodnutí o okamžiku uplatnění plné moci u správce daně. Finanční správa prý i přes jasný rozsudek soudu v praxi stále vychází z toho, že stěžejní je okamžik, kdy plná moc fakticky dorazí do rukou správce daně.

Původní text ZDE.

Finanční správa však podle Lichnovského naznačila Nejvyššímu správnímu soudu, aby se nad sebou zamyslel, že říká hlouposti. To však, jak říká, narušuje důvěru veřejnosti v soudní autority. „A v individuálních případech svádí k nedodržování obecně aplikovatelných závěrů z konkrétních soudních rozhodnutí,“ dodává zpráva Unie daňových poradců.

„Jestliže my něco řekneme, tak pokud to nezmění Ústavní soud, musí se to respektovat. A to platí i opačně. Když Ústavní soud změní naše rozhodnutí, musíme sklapnout podpatky,“ myslí si i soudce Nejvyššího správního soudu Karel Šimka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …