Finský prezident o migrantech: Nejsou to žádní uprchlíci

09.02.2016 14:51

Minulý týden finský prezident Sauli Niinistö pronesl v parlamentu proslov, ve kterém se vyjádřil k současným problémům spojeným s migrační krizí. Je podle něj na čase upravit Ženevské konvence, které vznikly v dobách minulých za zcela odlišných podmínek, než kterým je Evropa vystavena nyní. A také je si třeba uvědomit, co vlastně Evropa chce. Informuje finský rozhlas Yle.

Finský prezident o migrantech: Nejsou to žádní uprchlíci
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Na začátku jarního funkčního období finského parlamentu pronesl finský prezident Sauli Niinistö svůj nejnovější proslov. V něm se vyjádřil k Ženevským úmluvám, které by v případě, že by k jejich dojednání došlo nyní, byly mnohem přísnější. Migraci vnímá jako hrozbu evropským hodnotám.

„Migrace je vážný problém,“ řekl prezident. „Napadá Evropu, Finsko, západní způsob myšlení i naše hodnoty. Je to drsná přeměna: jen několik let zpátky jsme vyváželi své hodnoty a vnímali je jako nezpochybnitelné, nyní musíme zvážit, zda jsme my sami schopni si je udržet.“

Vysvětlil, že naprostá většina migrantů neutíká před akutním nebezpečím. „Imigrační tok do Evropy a Finska je spíše případem migrace než útěkem před nebezpečím,“ řekl prezident. „Všechny odhady předpovídají mnohem vyšší počet lidí, který má letos přijít do Evropy.“ Podle něj jsou tak v ohrožení „schopnosti západních demokracií pomoci“, a dokonce i samotná idea Evropy.

Celý text zde

Řešením je změna dosavadních zavedených pravidel. Takovou změnou by rozhodně měly projít i Ženevské úmluvy, ze kterých současná Evropa čerpá způsob, jakým se k migraci postavit; podle Niinista jsou však již zastaralé a je třeba je obměnit, jelikož vznikaly v jiné době a za jiných podmínek.

„Jsem si jist, že pokud by tato mezinárodní pravidla a národní předpisy z nich plynoucí vznikaly dnes, jejich obsah by byl v základu mnohem přísnější, zároveň by však stále bránil lidská práva a pomoc lidem v nouzi,“ dodal Niinistö.

Neexistují však žádná správná řešení. „Musíme se sami sebe zeptat, zda chceme bránit evropské hodnoty a lid a ty, kdo jsou v bezprostředním nebezpečí, či se prkenně držet smluvených závazků bez ohledu na důsledky,“ řekl.

„Za prvé, musíme zajistit základy našich evropských hodnot,“ pronesl Niinistö a dodal, že je nutné pomáhat lidem v nouzi. „V tuto chvíli však nemůžeme pomoci těm, kdo pouze hledají lepší život či jen shledávají, že život a budoucnost v jejich vlastních zemích jsou složité.“

Prezidentova řeč se líbila především Straně Finů, která je známá pro svou nacionalistickou a protiimigrační rétoriku. „Prezidentova řeč byla ukázkou opravdového státnictví,“ komentoval projev předseda strany Sampo Terho. „Moudře a liberálně shrnul před parlamentem a vládou všechny problémy. Mohl bych říci, že se jednalo o nejvýznamnější a nejlepší prezidentský proslov za celý můj život.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …