Firmě hořel registr vozidel. Teď jí ministerstvo asi prodlouží kontrakt

03.01.2013 20:55

Televize Barrandov dnes informovala o tom, že společnost ATS-Telcom, která vytvořila stále nefunkční registr vozidel, nejspíš dostane další velkou zakázku. Registr by mohla spravovat i déle než jen do března, kdy jí končí smlouva, a mohly by přibývat i další programy, o které by se starala.

Firmě hořel registr vozidel. Teď jí ministerstvo asi prodlouží kontrakt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Kritikou bombardovaný tvůrce problémového systému - firma ATS Telcom Praha se totiž pravděpodobně bude starat o registr i po konci března, kdy ji měla vypršet smlouva. Za všechno může ministerstvo dopravy, které zřejmě včas nestihne vypsat výběrové řízení, kde se měla firma pokusit obhájit svou pozici mezi dalšími uchazeči. Tři měsíce před konečným termínem ale soutěž stale není na světě a ministerstvu se notně krátí čas.

"Já se nijak netajím tím, že jsme v nějakém časovém skluzu. Těch důvodů proč tomu tak je, je celá řada. Nicméně stále se pohybujeme v nějakých mantinelech, kdy jsme schopni dotáhnout výběrové řízení do úspěšného konce," řekl televizi Barrandov státní tajemník ministerstva dopravy Miroslav Drobný. Experti na výběrová řízení ale jeho optimismus nesdílí. "Tady je úplně zřejmé, že u takovéto nadlimitní zakázky je to časově na knap a je to skoro nestíhatelné. Protože u takové zakázky hrozí, že se přihlásí jeden uchazeč a budou to muset zrušit. Nebo se jeden z uchazečů odvolá a to znamená další prodloužení termínu," myslí si David Ondráčka, ředitel české pobočky organizace Transparency International.

Maximální hodnota zakázky označované zkratkou PRITS II je ministerstvem stanovena na 235 milionů korun. Nejde totiž jen o správu registru, ale i ministerského účetního systému IMIS a dalších tamních programů. Firma ATS Telcom Praha by se o systémy starala do té doby, dokud by ministerstvo v otevřené soutěži nenašlo jejího nástupce. Paradoxem je, že pokud se firma do tendru přihlásí a nabídne slušnou cenu, je horkým kandidátem na vítězství právě ona. V soutěži se totiž kromě ceny téměř na nic jiného nehledí. Rozhodně ne na špatné reference, které firmě zajistil několikerý kolaps registru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…