Firmy obírají Česko až o 15 miliard ročně, přiznala daňová náměstkyně Schillerová

25.08.2017 10:17

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová v rozhovoru pro MF Dnes prozradila, co se může už za pár let změnit pro daňové poplatníky. Vedle toho také prozradila, že státu ročně na daních kvůli podvodům utíká až 15 miliard korun.

Firmy obírají Česko až o 15 miliard ročně, přiznala daňová náměstkyně Schillerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

„Česko vytvořilo investiční pobídky, přilákalo zahraniční kapitál. Ten tu vybudoval infrastrukturu, zaměstnal lidi, zaplatil daň ze zisku a legálně si vyplatil dividendu. Vedle toho existuje takzvané agresivní plánování – odhaduje se, že se kvůli tomu nevybere na dani z příjmů právnických osob 6 až 15 miliard korun ročně. Firma si například vytvoří fiktivní fakturu na marketing, přes kterou vyvádí peníze do zahraničí. Proti tomu Finanční správa bojuje například tím, že od roku 2015 zavedla přílohu k  daňovému přiznání k dani z  příjmů pro takzvané převodní ceny,“ uvedla Schillerová.

Vedle toho prozradila, že se připravuje zcela nový zákon o daních z příjmů fyzických osob, protože ten stávající je příliš složitý a plný výjimek. Čím je zákon složitější, tím dražší je jeho správa. Proto se ministerstvo rozhodlo už neopravovat tento dům, ale postavit dům zcela nový, metaforicky řečeno.

Kostra tohoto nového domu by měla být hotová už v září, ale bez politických parametrů, bez jednotlivých sazeb a tak podobně. Jejich stanovení není věcí úředníků, ale politické dohody. Po volbách by to poslanci měli začít řešit. Podle Schillerové si ale mohou také říct, že o nový zákon nestojí, a smést ho ze stolu. Pokud politici zákon přijmou za svůj a odhlasují ho. Od roku 2021 bychom prý mohli podávat daňová přiznání z domova přes internet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…