Fischer v ČT obsáhle pomlouval Zemana, jak nezvládá úřad. V tom zakročil Kobza: Mluvil jsem s ním, je jasné mysli!

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
06.06.2021 14:58 | Zprávy

Jsme nepřáteli Ruska? Na tuto otázku hledali u Václava Moravce odpověď exministr zahraničí z ČSSD Tomáš Petříček, senátor Pavel Fischer a poslanec Jiří Kobza (SPD). Ten to rázně odmítl. Zdůrazňoval také, že kauza Vrbětice je stále otevřená. „Omezovat to na jednu verzi považuji za nesprávné,“ pravil Kobza. Fischer kontroval, že teď je načase, aby se Rusko Česku za kauzu Vrbětice omluvilo a zaplatilo odškodnění. Pak udeřil na prezidenta Zemana. Ten prý vystupuje jako ruský „ideový diverzant“.

Fischer v ČT obsáhle pomlouval Zemana, jak nezvládá úřad. V tom zakročil Kobza: Mluvil jsem s ním, je jasné mysli!
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Senátor Pavel Fischer.

Moravec debatu odstartoval odkazem na slova slavného britského deníku The Times.

„Česká zahraniční politika je podle britského listu The Times schizofrenická a lví podíl na tom má prezident republiky Miloš Zeman, jenž zasévá pochybnosti mezi západní spojence. Britský list popsal Českou republiku jako malý, ale vzpurně nevyzpytatelný stát, který se v posledních letech stal geopolitickým bojištěm mezi Washingtonem, Moskvou a Pekingem,“ uvedl moderátor. 

Poté se pustil do Jakuba Kulhánka, že ho do Otázek zval k tématu vztahu s Ruskem mnohokrát, ale ministr nikdy nepřišel. Proto tam tentokrát Moravec nechal po Kulhánkovi prázdnou židli.

Petříček zdůraznil, že česko-ruské vztahy jsou zmraženy už dlouho, takže je načase prosazovat české zájmy vůči Rusku v rámci EU. „Především se pokusit české zájmy uchránit prostřednictvím Evropské unie,“ vysvětlil Petříček.

Senátor Pavel Fischer zdůraznil, že v česko-ruských vztazích je to na ruské straně. „Na ruské straně je řada úkolů. Omluvit se, přiznat odškodnění za kauzu Vrbětice. Podle mě není kam spěchat,“ uvedl senátor.

Kobza konstatoval, že čeští politici vlastně moc nevědí, co se změní, když Rusko zahrnulo Českou republiku do seznamu zemí, které se nechovají přátelsky. „Dovolil bych si nesouhlasit s ministrem Petříčkem, že bychom to měli řešit přes EU. To je bilaterální záležitost,“ uvedl Kobza.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…