Fischer v ČT obsáhle pomlouval Zemana, jak nezvládá úřad. V tom zakročil Kobza: Mluvil jsem s ním, je jasné mysli!

06.06.2021 14:58

Jsme nepřáteli Ruska? Na tuto otázku hledali u Václava Moravce odpověď exministr zahraničí z ČSSD Tomáš Petříček, senátor Pavel Fischer a poslanec Jiří Kobza (SPD). Ten to rázně odmítl. Zdůrazňoval také, že kauza Vrbětice je stále otevřená. „Omezovat to na jednu verzi považuji za nesprávné,“ pravil Kobza. Fischer kontroval, že teď je načase, aby se Rusko Česku za kauzu Vrbětice omluvilo a zaplatilo odškodnění. Pak udeřil na prezidenta Zemana. Ten prý vystupuje jako ruský „ideový diverzant“.

Fischer v ČT obsáhle pomlouval Zemana, jak nezvládá úřad. V tom zakročil Kobza: Mluvil jsem s ním, je jasné mysli!
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Senátor Pavel Fischer.

Moravec debatu odstartoval odkazem na slova slavného britského deníku The Times.

„Česká zahraniční politika je podle britského listu The Times schizofrenická a lví podíl na tom má prezident republiky Miloš Zeman, jenž zasévá pochybnosti mezi západní spojence. Britský list popsal Českou republiku jako malý, ale vzpurně nevyzpytatelný stát, který se v posledních letech stal geopolitickým bojištěm mezi Washingtonem, Moskvou a Pekingem,“ uvedl moderátor. 

Poté se pustil do Jakuba Kulhánka, že ho do Otázek zval k tématu vztahu s Ruskem mnohokrát, ale ministr nikdy nepřišel. Proto tam tentokrát Moravec nechal po Kulhánkovi prázdnou židli.

Petříček zdůraznil, že česko-ruské vztahy jsou zmraženy už dlouho, takže je načase prosazovat české zájmy vůči Rusku v rámci EU. „Především se pokusit české zájmy uchránit prostřednictvím Evropské unie,“ vysvětlil Petříček.

Senátor Pavel Fischer zdůraznil, že v česko-ruských vztazích je to na ruské straně. „Na ruské straně je řada úkolů. Omluvit se, přiznat odškodnění za kauzu Vrbětice. Podle mě není kam spěchat,“ uvedl senátor.

Kobza konstatoval, že čeští politici vlastně moc nevědí, co se změní, když Rusko zahrnulo Českou republiku do seznamu zemí, které se nechovají přátelsky. „Dovolil bych si nesouhlasit s ministrem Petříčkem, že bychom to měli řešit přes EU. To je bilaterální záležitost,“ uvedl Kobza.

V kauze Vrbětice může podle Kobzy existovat více verzí. „Omezovat to na jednu verzi považuji za nesprávné,“ pravil Kobza s tím, že dosud nebylo zahájeno ani trestní řízení, což otevírá prostor k řadě úvah.

„Tady je potřeba si sladit noty. Vláda mluvila o jedné verzi. Sněmovna i Senát ji v tom podpořily, ale prezident Miloš Zeman mluvil o dvou verzích. Vláda ho opravila, ale Miloš Zeman se neomluvil a mluvil o třech verzích,“ kroutil hlavou nad Zemanem Fischer s tím, že Zeman není vyšetřovatel a tady by měl postupovat jednotně s vládou, Sněmovnou i Senátem.

Moravec poté přišel s informací od serverů iDnes.cz a Aktuálně.cz, podle kterých se dva vyhoštění lidé nevrátili do Ruska, ale přesunuli se na konzulát v Karlových Varech, což v praxi znamená, že ruská strana ignoruje pokyn české strany – a to je jednoznačně problém.

Kobza k tomu poznamenal, že o této věci nic neví, ale pokud je to tak, měl by to řešit ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Fischer se znovu vrátil k prezidentovi Miloši Zemanovi a poukazoval na to, že slov prezidenta ČR využívá ruská propaganda. „Prezident Miloš Zeman pak vlastně mluví jako tzv. ideový diverzant,“ nešetřil prezidenta senátor. „Pan prezident skládal přísahu věrnosti České republice, nikoli že bude chránit zájmy Ruské federace,“ pokračoval v palbě Fischer s tím, že Zeman nemůže dělat samostatnou zahraniční politiku. Senátoři ze zahraničního výboru proto přišli s tím, že Miloš Zeman není schopen vykonávat svůj úřad. „Konstatujeme fakta,“ poznamenal Fischer s tím, že Parlament má prezidenta kontrolovat, takže senátoři plní svou roli.

Kobza se prezidenta okamžitě zastal.

„Já jsem se s prezidentem setkal asi před měsícem a mohu potvrdit, že prezident Miloš Zeman je naprosto jasné mysli a širokého úsudku, a nic z toho, co píše Senát, není pravda,“ zaznělo od Kobzy.

Fischer si trval na tom, že prezident Miloš Zeman pochybil, když jako nejvyšší představitel země nehájil její zájmy po oznámení kauzy Vrbětice. Místo toho se „zahrabal v Lánech“.

Poté se obul do poradce prezidenta Zemana Martina Nejedlého, který minulý rok odjel jednat do Ruska bez vědomí ministra zahraničí. „Já jsem z toho byl úplně perplex,“ rozčiloval se Fischer.

Petříček prozradil, že z cesty Nejedlého do Ruska nebyl jako ministr nijak nadšen, ale respektuje zavedené pravidlo, že osoby, které pravidelně doprovázejí prezidenta republiky, dostávají diplomatické pasy. „Nemusí se nám to líbit, ale pan Martin Nejedlý toto splňuje,“ pravil Petříček.

Fischerovi dal za pravdu v tom, že Miloš Zeman svým vystupováním v kauze Vrbětice podkopal českou pozici, což rozhodně není v pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…