Flegr o omikronu: Může nás vrátit na úplný začátek

04.12.2021 11:31

Obavy z nové varianty koronaviru omikron, která má být nakažlivější než delta, nejsou podle evolučního biologa Jaroslava Flegra neopodstatněné. Pokud by se potvrdila vysoká infekčnost varianty omikron a její schopnost prolomit imunitu proti předchozím variantám, mohla by nás vrátit téměř na úplný začátek epidemie, uvádí Flegr v komentáři na serveru Forum24.cz.

Flegr o omikronu: Může nás vrátit na úplný začátek
Foto: archiv J.Flegr
Popisek: profesor Jaroslav Flegr

Flegr úvodem vylučuje, že by nová varianta koronaviru mohla vzniknout v organismu pacienta s AIDS. „Tato stopa je nejspíš falešná. Evoluční parazitologie naštěstí nabízí podstatně pravděpodobnější vysvětlení. U mnoha parazitických organismů se vyskytují tzv. mutátoři. Jsou to jedinci, kteří vytvářejí třeba stokrát více mutací než normální jedinci téhož druhu,“ uvádí.

U parazitů, ať již jsou to vnitrobuněční paraziti – viry nebo bakterie, prvoci či třeba tasemnice – je výskyt mutátorů pro člověka zcela zásadní. Čím častěji se u určitého druhu vyskytují, tím horším patogenem tento druh obvykle je.

  • Původní zdroj ZDE

„Omikronu se tedy bojíme proto, že mohl získat takové vlastnosti, jaké žádná předchozí varianta získat nemohla. Minimálně je téměř jisté, že získal obrovskou infekčnost,“ vysvětluje Flegr.

Zatím se zdá, že v zasažených oblastech se počty případů zhruba každý den zdvojují. A to se přitom jedná o oblasti, kde nedávno prošla vlna varianty delta. Pro srovnání, počty nakažených deltou se v u nás říjnu zdvojovaly zhruba jednou za týden. „Kdyby se varianta dostala k nám, vyrobila by nám tu nejspíš novou vysokou vlnu covidu během pár týdnů,“ upozorňuje evoluční biolog.

Co nás tedy čeká? „Téměř jistě rychlé rozšíření nové varianty. Jestli a jak moc prolomí ochranu danou vakcínami, zatím nevíme. Nemusela by, jelikož vznikla v nepříliš proočkovaném státě. Bál bych se spíše mutant vzniklých v oblastech s vysokou proočkovaností. Také nevíme, zda prolomí ochranu danou předchozí nákazou. Některá data však naznačují, že by mohla,“ pokračuje Flegr.

Zatím rovněž není známo, jak moc bude nakaženým ubližovat, tedy jak vysoce bude patogenní. Omikron tak může přinést jak zhoubu, tak záchranu: „To první by mohlo nastat, kdyby měl skutečně vysokou infekčnost a schopnost nakazit dříve nakažené a očkované a zároveň by vykazoval normální či vysokou patogenitu. To druhé by mohlo nastat, pokud by v tom samém případě vykazoval naopak patogenitu velmi nízkou,“ dodává biolog.

„Je jasné, že druhá varianta je o dost lepší než ta první. I tak bychom měli být opatrní. Naočkujte nebo doočkujte se a vyčkejte v klidu věcí příštích. O moc víc stejně udělat nemůžete,“ uzavírá prof. Jaroslav Flegr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…