Fotky Čechů. Exotika, Vánoce na horách. „Dočasně zdanit ty bohatší!“ I to padlo od politiků, když to viděli

12.12.2022 21:04 | Komentář

Spotřebitelské ceny v ČR v listopadu dle údajů ČSÚ stouply o 16,2 %, tempo inflace zrychlilo, v říjnu byly ceny meziročně vyšší o 15,1 %, u potravin je to 27,1 %. Na twitteru přitom koluje text, že prý zájezdy do exotiky jsou vyprodány, restaurace obsazeny, horské hotely na svátky praskají ve švech, vánoční trhy hlava na hlavě, s ironickým podtextem, že to je ta Fialova bída... ParlamentníListy.cz se ptaly politiků, co si o tom myslí.

Fotky Čechů. Exotika, Vánoce na horách. „Dočasně zdanit ty bohatší!“ I to padlo od politiků, když to viděli
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín

„To je jasné. Ti, kdo peníze mají, tak je prostě raději užijí nyní, než by je nechali znehodnotit inflací. Jenže bohužel to je těch horních deset tisíc. Ti ostatní začínají počítat, zda koupí tři rohlíky nebo pět, nebo mléko dětem. To ovšem ekonomičtí poradci vlády z řad bankéřů vnímat nechtějí ani neumí,“ upozornila Alena Gajdůšková, bývalá místopředsedkyně Senátu ČR i ČSSD.

„Na palubě Titaniku hrála hudba, v restauraci se ještě jedlo a záchranné čluny odplouvaly zpočátku poloprázdné, protože komu by se chtělo na malou lodičku v ledovém oceánu, když Titanic je nepotopitelný,“ okomentoval Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a někdejší předseda poslaneckého klubu ODS.

„Lidé chtějí žít. A ti, co si to mohou dovolit, tak si chtějí užít. Budiž jim to přáno. To je dobrá zpráva,“ domnívá se Michael Canov, senátor za Liberecko, místopředseda Starostů pro Liberecký kraj, místopředseda ústavně právního výboru Senátu Parlamentu ČR, starosta Chrastavy.

„Nedávno se na twitteru objevil falešný účet, založený pod mým jménem, který mě svým obsahem urážel. Okamžitě jsem to nahlásil Policii ČR. Účet samozřejmě zmizel. Analogicky jako novinář i jako občan nemohu věřit ničemu na platformě, na které může veřejně a anonymně kdokoliv psát cokoliv,“ uvedl Stanislav Berkovec, poslanec hnutí ANO, člen volebního a petičního výboru Poslanecké sněmovny.

„Že Češi jsou držáci! Což se nedá říci o západní Evropě. My to vidíme i na tržbách v naší firmě. ČR je v tržbách velmi dobrá,“ konstatoval Jaroslav Zeman (senátorský klub ODS, SLK), senátor za Jablonecko, místopředseda mandátového a imunitního výboru Senátu Parlamentu ČR, starosta Albrechtic v Jizerských horách, ředitel společnosti Detoa vyrábějící dřevěné hračky.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
„Ano. Zprávy jsou rozporuplné. Na jedné straně jsou v některých oblastech plné restaurace, plné obchody, vyprodané zájezdy do luxusních destinací, ale na druhé straně jsou lokality, kde jsou restaurace a obchody prázdnější a lidé mají hluboko do kapsy. Dle mého názoru je to dáno tím, že se nůžky ve společnosti čím dál více rozevírají. Máme tady skupinu obyvatelstva, které se současná energetická a ekonomická krize dotýká méně a tato skupina lidí má prostor dále utrácet své prostředky. Máme tady ovšem i druhou skupinu obyvatel, které se současná situace bytostně dotýká a tito lidé musejí dvakrát obracet každou korunu, a to je samozřejmě velký problém. Já si myslím, že stát by se měl zaměřit na to, aby se tyto nůžky mezi jednotlivými skupinami obyvatel dále nerozevíraly a případně se i zmenšovaly. Tohoto cíle je možné dosáhnout několika cestami. Osobně bych se přikláněl k tomu, aby, byť třeba dočasně, byla bohatší skupina obyvatel více zdaněna. Dále bych si přál, aby stát více podpořil investice do nájemních bytů, protože velká část nízkopříjmových obyvatel nemá vlastní bydlení, nedosáhnou na hypotéky a jsou odkázaní právě na nájemní bydlení, které ale dnes znatelně zdražuje. Pokud tedy někdo musí řešit nejen ceny energií, ale i rapidně rostoucí náklady na nájem, tak se může ocitnout ve velmi složité situaci. V posledních letech bylo podniknuto několik kroků, které způsobily rozevření nůžek mezi nízko a vysoko příjmových obyvatelstvem a v současné těžké situaci je třeba tento trend zastavit a korigovat,“ popsal Jiří Horák, poslanec KDU-ČSL, člen zahraničního výboru a výboru pro obranu, starosta města Bučovice.

„S trochou nadsázky by se dalo říct, že se každý, kdo může, snaží od naší neakční a asociální vlády dostat co nejdál to jen jde. A tomu já plně rozumím. Ale teď vážně. Velmi rychle roste skupina lidí, kteří řeší jen to, kde vezmou peníze na potraviny, energie nebo třeba léky. Jinými slovy, u nás se dramaticky zvyšuje počet těch, kteří jsou na hranici chudoby. A ti rozhodně na exotických zájezdech nejsou a nebudou,“ upozornil Ondřej Knotek, europoslanec za ANO.

„Odpověď je jednoduchá. Ti, co mají peníze, kvůli inflaci utrácejí. Ti, kdo jich mají málo, kvůli tomu šetří,“ uvedl Jaroslav Bašta, poslanec SPD, člen zahraničního výboru, kandidát na prezidenta, bývalý ministr a velvyslanec.

„Říká se, že sytý hladovému nevěří. A to platí i v tomto případě. Řada lidí má fixované ceny plynu nebo elektřiny. Lidé s vyššími příjmy tak necítí zdražování potravin. Ale drahota postupně dohání čím dál větší množství lidí. Do problémů se dostávají i jednotlivé podniky. Zatím jsme stále v pozici, kdy lze nejhoršímu zabránit, to je pravda. Ale vyžaduje to aktivní přístup vlády a rozumnou politickou dohodu. Naše řešení navrhujeme už od února a jsou obsažena v Záchranném kruhu proti chudobě, který sociální demokracie připravila jako vlastní program pro příští měsíce,“ vysvětlil Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě.

„Média, včetně veřejnoprávních, vytvářejí hysterii, jak je drtivá část lidí na pokraji hladomoru. Přitom dálnice jsou přecpané auty, exotické zájezdy téměř vyprodány atd. A všichni bědují, že ještě nedostali dotace. Z okrádání státu se už zase stal sport jako za socialismu. Firmy nestačí vyrábět zboží a materiály, na řemeslníky se čeká měsíce i více. Tím neříkám, že tady nejsou potřební, ale není to tak dramatické, jak to různí chytráci líčí. Jediné, co by mě zajímalo, je, kolik v éře Babiše bylo vygenerováno vrtulníkových financí? Takže to chce chladnou hlavu, zamezení podvodu s podporami státu, aby na skutečné potřebné byly dostatečné finance a státní kasu aby to nezruinovalo,“ zdůraznil František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků a bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN.

„Ano, někteří na to mají a dál mít budou. Někteří na to ještě mají a zatím si nepřipouštějí, že se to změní. Někteří na to nemají, ale ještě jsou nad vodou, a některých se to už vůbec netýká, protože jsou finančně pod čarou ponoru. Přesuny mezi jednotlivými kategoriemi jsou možné, ale obávám se, že nahoru to nebude,“ obává se Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory, bývalá poslankyně.

„I přes důsledky vysoké inflace máme stále nízkou nezaměstnanost a vysoké úspory. Pro většinu lidí jsou tedy i vyšší ceny stále snesitelné. Navíc strach ze znehodnocení peněz některé lidi vede k urychlení nákupů. Je to jen další argument pro cílenou pomoc namísto plošné. Tato krize má tvrdé důsledky, ale jen pro některé,“ je si vědom Radim Smetka, bývalý místopředseda Svobodných.

„Tak trochu propaganda bez dat. Ale jistě je v Česku dost bohatých lidí, kteří zimu tráví na jihu v teple, nebo na horách. A umím si představit, že se dnes lidem s průměrnými příjmy vyplatí odjet do jiných zemí, které nejsou týrány neschopnou vládou a šílenou inflací a drahotou!“ okomentoval Zdeněk Škromach, bývalý ministr práce a sociálních věcí, 1. místopředseda vlády i Senátu a ČSSD.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
„Vaše otázka vypadá jako po nás potopa. Jakože si lidé, když dochází k tak velké inflaci a peníze opravdu ztrácejí svou hodnotu, chtějí ještě užít. Na druhou stranu, na nějaké rekreace nepochybně nejede asi třetina občanů, kteří se ocitají v situaci chudoby, kdy nemají ani na základní zabezpečení hlavně z hlediska energií. Jedna třetina lidí je na tom hodně špatně, pak je polovina, která je na tom relativně finančně dobře a při vědomí ztráty hodnoty peněz si řekli, že si to ještě užijí, než na ně dopadne chudoba, aby měli nějaké zážitky. Jinak si to nedovedu představit. Opravdu to vypadá jako po nás potopa, čili užijme si, dokud to ještě jde,“ řekl Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, bývalý poslanec.

„Těmto lidem lze jenom doporučit, aby našli odvahu a překročili hranice své bubliny,“ doporučil Milan Feranec, poslanec hnutí ANO, člen rozpočtového a ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny.

„Nůžky mezi bohatými a chudými se dál rozevírají. Jsou lidé, kterých se zvýšená inflace téměř nedotkne, a pak narůstá počet lidí, kteří už nemají z čeho brát. Otázkou zároveň je, kolika procent občanů se exotická dovolená či Vánoce v horském hotelu týká? Nemělo by se zapomenout ani na fakt, že řada rodin si realitu stále nechce připustit a čeká na zázrak. Přijde?“ ptá se Pavlína Nytrová, bývalá poslankyně ČSSD,

„Nemám komentář. Nevyznám se v tom. Asi všichni nabízejí velmi malé kapacity pouze pro bohaté spoluobčany,“ sdělil Karel Šidlo, bývalý poslanec KSČM.

„Česká společnost je hluboce rozdělená a je zde nesporně velká vrstva lidí, definoval bych je od úspěšných podnikatelů střední třídy k těm velkým a jejich zaměstnancům, kteří zatím zdroje mají a investují je do terciálního sektoru - to je cesty do exotiky, do zábavy, do poznávání regionů světa. Mimo jiné i proto, že nechtějí lapidárně řečeno, aby jejich finanční zdroje znehodnotila právě ona inflace. Chtějí si zkrátka po covidu, kdy nemohli nikam a poté po denním od rána do večera, den co den, masírování co všechno se stane, co všechno přinese v ekonomice zelený fanatismus, válka na Ukrajině, tak poté si logicky řeknou, že než to všechno přijde, tak že si vyrazí a užijí. Naproti tomu je tady stále větší podíl chudých lidí, pro které bude problém - je adventní čas - objednat si vánoční cukroví. V Brně už kilo takového cukroví přesáhlo tisíc korun. To například. A takoví lidé nemohou na nějaké dovolené, hotely, restaurace ani pomyslet. A teď je otázka - jaký je poměr těchto dvou skupin a jak se v průběhu měsíců, času, tento poměr vyvíjí? Obávám se, že chudoba roste a vláda nemluví pravdu, je postižena nemocí sebechvály a řídit tuto zemi a starat se o její občany neumí a co je horší, ani nechce. Může si to zatím dovolit, protože média má pod kontrolou, obě komory parlamentu rovněž a bohužel ani pan prezident se nijak nezpěčuje a Petr Fiala je zřejmě dobrý premiér. Pro běžné občany je to sebestředný po moci toužící manekýn...,“ ohodnotil Jan Veleba, bývalý senátor a předseda Agrární komory ČR.

„Ukázalo se v plné nahotě, že říjnové číslo inflace byla – jak říkají ekonomové – pouze hra a že realita je úplně jinde. A že jsou zájezdy do exotiky vyprodány a spousta lidí si žije v luxusu? To mě nepřekvapuje, když v době krize 100 nejbohatších Čechů meziročně zbohatlo o neuvěřitelných 500 mld. Kč. Vadí mi ale, když se z toho dělá metr pro celou společnost. Většina lidí si to totiž dovolit nemůže a počítá každou korunu. Exotiku si může prohlížet maximálně v katalozích cestovních kanceláří,“ konstatovala Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM.

„Svědčí to o tom, že se stále více rozevírají nůžky mezi těmi kdo mají a kdo ne. Někdo řeší zájezd do exotiky, jiný to, že nemá z čeho platit jídlo. A velmi se obávám, že těch, kdo mají s financemi problém, je mnohem víc,“ uvedla Jana Pastuchová, poslankyně hnutí ANO, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku poslanecké sněmovny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…