Frackovi rozkopali bábovičku. Jiří Zimola se v rádiu zostra pustil do Dienstbiera i do umělců s rozervanou duší

19.11.2016 17:59

Staronový hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola vystoupil v sobotním Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Prozradil, že se mu s komunisty vládlo dobře a kdyby bylo na něm, vládl by s nimi klidně dál. U Andreje Babiše ocenil, že jeho podaná ruka platí. Zato končící ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier to pořádně schytal. Chová se prý jako „fracek, kterému někdo rozdupal bábovičku“.

Frackovi rozkopali bábovičku. Jiří Zimola se v rádiu zostra pustil do Dienstbiera i do umělců s rozervanou duší
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou

„Politika má být o důvěře. Politika přeci nemůže být o marketingových akcích měsíc před volbami, kde budete lidem cosi slibovat. Ti lidé vám nebudou věřit,“ prohlásil hned na úvod Zimola. Na jihu Čech zřejmě voliči ocenili práci sociální demokracie v čele se Zimolou. V letošních krajských volbách však sociálním demokratům chybělo silné téma. ČSSD se navíc nemohla vymezovat proti vládě, protože je sociální demokracie dnes nejsilnější vládní stranou.

„Já jsem neměl problém s komunisty, mně se s nimi dobře spolupracovalo. Kdyby s tím SNO nemělo takový problém, tak já bych je klidně do koalice znovu přibral. Komunisté na jihu Čech pracovali a my jsme tam ani nepřepisovali učebnice, ani neslavili Vítězný únor,“ podotkl Zimola.

Popsal také, jak se mu jednalo s Andrejem Babišem (ANO). V Jihočeském kraji v jistou chvíli existovala možnost, že se zrodí koalice bez vítězné ČSSD. Zimola o tom prý Babiše informoval a ten mu sdělil, že je odpůrcem obcházení vítězů voleb, takže podpoří koalici s ČSSD. Ačkoli Zimola s Babišem nemusí ve všem souhlasit, ocenil u ministra financí to, že jeho podaná ruka platí.

Pokud jde o ČSSD, tak změny ve vládě se měly odehrát už dávno a měly se odehrát mnohem razantněji. „Tyto změny se nemohou týkat jen ČSSD,“ zdůrazňoval Zimola. Do svých úvah však nezahrnul koaliční smlouvu ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která premiérovi zapovídá vyměnit členy vlády za ANO a za lidovce, pokud to neodsouhlasí.

„Já si skutečně myslím, že ministr Dienstbier je jedním z těch, ne-li jediným z těch, který by měl vládu opustit. Kdybych měl interpretovat hlasy, které já v regionu slyším, tak by měl odejít pan Dienstbier a pak musím také poctivě říct, že slyším i jiná jména ministrů, kteří nejsou z ČSSD,“ prozradil Zimola.

Posléze se vůči Jiřímu Dienstbierovi vymezil ještě razantněji. „Jiří Dienstbier je absolutně mimo mísu, je to frackovité vyjadřování člověka, kterému někdo rozšlápl bábovičku, takže on ji teď musí rozšlápnout všem ostatním,“ popsal svůj pohled na Dienstbiera Zimola.

Jinak si ovšem myslí, že je ČSSD jednotná a on sám jí nehodlá štěpit. Ve straně působí lidé, kteří ctí program sociální demokracie, ale snaží se teď najít cestu, jak stranu vyvést z rozbouřených vod.

Ve druhé polovině pořadu došlo i na americké volby. Zimola by si podle vlastních slov neuměl vybrat, koho by měl volit, ale tak či tak bude respektovat výsledek amerických voleb. Zdálo se mu přitom podivné, že americká média tolik stranila Hillary Clintonové. Tu podporovali i američtí umělci, a tak si v souvislosti s nimi Zimola vzpomněl i na tzv. týden neklidu vyhlášený českými umělci.

„Umělci jsou citlivější a emotivnější a neumějí to vzít s nadhledem, takže já se na ně nezlobím. Až ti samí umělci budou vystupovat v reklamách na čínské nudle a čínské firmy, tak ta jejich duše bude ještě víc rozervaná,“ rýpl si Zimola. Obratem také umělcům připomněl, že oni jsou rovni jiným občanům a neměli by se nad ně vyvyšovat a zneužívat své známosti.

Nakonec moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému připomněl, že se při svém posledním rozhovoru bavili o tom, kolik let je ministryni školství Kateřině Valachové. Vsadili se o jeden tisíc chlebíčků a Zimola prohrál. „Protože chlap má držet slovo, tak já jsem vám ty chlebíčky přivezl, máte je dole. Co s nimi uděláte, už nechám na vás,“ sdělil evidentně překvapenému Luboši Xaverovi Veselému. Ten Zimolovi poděkoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…