Francie a islám: Hollande nebývalým způsobem promluvil k muslimům

09.09.2016 15:45

Nejenom německá kancléřka Angela Merkelová zatím nechává své příznivce i odpůrce v napětí, jestli bude příští rok obhajovat svoji funkci. Také současný francouzský prezident Francois Hollande doposud neoznámil, jestli se hodlá zúčastnit prezidentských voleb v roce 2017. Včerejším projevem si nicméně značně naklonil muslimské voliče.

Francie a islám: Hollande nebývalým způsobem promluvil k muslimům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Podle mnohých politologů Hollande svým čtvrtečním projevem, kterým cílil především na muslimské voliče, odstartoval prezidentskou kampaň. A to navzdory tomu, že je mezi voliči v současné době značně nepopulární. Hollande příslušníkům muslimské menšiny vzkázal, že zákony oddělující církev od státu jim v žádném případě nebrání v praktikování jejich náboženství. „Neznamená to, že by snad islám nemohl koexistovat se sekularismem.“

Sekularismus podle Hollanda není nástroj, který by měl být použit proti jiným náboženstvím. Prezident Francie rovněž odsoudil „stigmatizaci muslimů“ a odmítavě se vyjádřil proti nařízením, jež zakazují „burkiny“. Jak agentura AFP připomíná, zákaz nošení muslimských plavek zakrývajících ženské tělo platí ve více než třiceti francouzských městech. Několik dalších měst však toto nařízení zrušilo poté, co jej francouzské soudy shledaly za porušující základní svobody.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Na rozdíl od Sarkozyho a Le Penové, tedy dvou prezidentských kandidátů, se Hollande vyslovil proti zákazu nošení burkin na plážích a označil jej přímo za neústavní. Prezident dále uvedl, že islám je z jeho pohledu kompatibilní nejenom se sekulárním státem, ale také s křesťanstvím, judaismem a dalšími náboženstvími. Dále také reagoval na výtky konzervativních kritiků, podle kterých jsou přijatá opatření proti terorismu nedostatečná.

„Francie nesmí obětovat své základní hodnoty, jako je svoboda, rovnost a bratrství. Ochránil snad Američany vlastenecký zákon Patriot Act či věznice v Guantánamu před hrozbou terorismu?“ reagoval Hollande konkrétně na návrh Sarkozyho zřídit v zemi internační tábory pro občany podezřelé z přípravy teroristických útoků. „Naší hlavní zbraní je demokracie,“ konstatoval Hollande, jehož popularita je, především kvůli vysoké nezaměstnanosti a nedostatečným snahám o prosazení reformy, velmi nízká.

Vedle bývalého prezidenta Nicholase Sarkozyho a vůdkyně protiimigrační a euroskeptické Národní fronty Marine Le Penové se bude pravděpodobné o prezidentský úřad v roce 2017 ucházet také bývalý ministr hospodářství Emmanuel Macron. Značné šance se ovšem dávají také bývalému premiérovi a politikovi, který od osmdesátých let řídil coby ministr hned několik resortů, Alainu Juppému, který by měl oslovit především pravicové voliče. Podle dosavadních průzkumů má zatím Juppé větší šanci stát se prezidentem než další kandidát pravice Sarkozy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…