Francie požádala Českou republiku o prověřování informací o teroristech

14.11.2015 17:52

Česká policie prověřuje na žádost francouzských orgánů informace spojené s teroristy. ČTK to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V České televizi uvedl, že šlo o jména jednotlivých lidí či značky aut, které ale v Česku zatím nebyly zachyceny. V pátek večer při teroristických útocích v Paříži zemřelo asi 128 lidí, dvě stovky byly zraněny. Podle Chovance zatím nejsou informace o nebezpečí v Česku.

Francie požádala Českou republiku o prověřování informací o teroristech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec

"Prověřujeme několik informací, které z Francie přicházejí, na základě mezinárodní spolupráce," řekl ministr ČTK. Žádost francouzských úřadů byla podle něj zaměřena obecně na celou Evropu. "Není to čistě k České republice," uvedl.

Informacemi z Francie se v Česku zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který spravuje Národní kontaktní bod pro terorismus. Mluvčí útvaru Pavel Hanták prověřování údajů komentovat nechtěl.

Ministr vnitra bude o prověřování zmíněných údajů dnes ještě mluvit s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou. ČTK Chovanec řekl, že informace ze schůzky poté předá předsednictvu Bezpečnostní rady státu, které se mimořádně sešla dnes odpoledne.

Chovanec: Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě

Před pražskou vysočanskou halou, kam spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým přijeli zkontrolovat bezpečnostní opatření před finále tenisového Fed Cupu, Chovanec novinářům řekl, že "Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě". Přesto však podle něj nelze zcela vyloučit, že se teroristický útok může stát i v tuzemsku. "Protože samozřejmě ty útočníci, ti vlci samotáři, kteří útočí sami, bez jakéhokoli napojení, přicházejí s úkolem škodit, jsou velmi dobře vycvičení a jsou motivovaní, útok takového člověka je velmi složitě zachytitelný," dodal.

Při páteční sérii útoků v Paříži, k nimž se hlásí radikální organizace Islámský stát, zahynulo nejméně 128 lidí. České ministerstvo zahraničí v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži nabádá Čechy ve francouzské metropoli k maximální opatrnosti, sdělila ČTK mluvčí úřadu Irena Valentová. "Doporučujeme Čechům v Paříži, aby se vyhýbali místům s větší koncentrací osob a důsledně se řídili všemi pokyny francouzských bezpečnostních orgánů," uvedla Valentová. Dodala, že ti, kteří potřebují v souvislosti s útoky pomoct, se mohou obrátit na českou ambasádu v Paříži, jejíž nouzová linka je +33/607764394. V Praze je možno 24 hodin denně kontaktovat operační centrum na MZV:224181111. Občané, kteří se zaregistrovali do databáze cestovatelů DROZD, budou pravidelně kontaktováni. "Já osobně bych teď do Paříže neletěl," poznamenal dnes Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…