František Laudát varuje Rusko: Teď hazardujete se svojí existencí

19.02.2022 17:53

Podle bývalého poslance a exzastupitele Prahy Františka Laudáta by se kvůli napětí na Ukrajině mělo mít na pozoru zejména samotné Rusko. Pokud se prý „ruská agrese“ nevyřeší u diplomatických stolů, může nyní Moskva „hazardovat se svojí existencí“.

František Laudát varuje Rusko: Teď hazardujete se svojí existencí
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
Podle Laudáta se i přes mírný optimismus v polovině končícího týdne zdá, že „zlá hra botoxového cara Putina s Ukrajinou“ nekončí. „Na linii mezi Ukrajinou a separatistickými územími Donbasu a Luhaňsku se opět střílí. Vše směřuje k provokaci Ruska, aby mělo záminku minimálně tato území obsadit. Moskevský exsoudruh vidí, jak mu s postupujícím časem protéká Ukrajina mezi prsty. Ač se o tom příliš nemluví, s každým dnem, týdnem, měsícem či rokem po Majdanu se vytvářejí stále větší propojení s demokratickým světem,“ míní Laudát.

A to se dle někdejšího poslance tak děje i přesto, že Ukrajina není ekonomicky v úplně nejlepší kondici a zároveň musí na svoji armádu a bezpečnost vynakládat horentní sumy.

Bez podpory Spojených států se dnes už podle Laudáta menší státy neobejdou: „Putinovi údajně vadí síla NATO. Jenže ta narůstá tím, jak další a další země od rozpadu Sovětského svazu hledají zajištění své bezpečnosti u nejmodernější armády světa – USA. Dnes už ani relativně bohaté země si nemohou dovolit špičkové vojenské technologie nakoupit, natož je vyvíjet. Na to mají bohužel už pouze supervelmoci. Asi namítnete, a co Severní Korea? Máte pravdu, ale to se děje za cenu toho, že lidé žijí v bezprecedentním otroctví.“

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

A co by v nynější situaci měl udělat demokratický svět? „Když už se demokratický svět obává jít Ukrajině přímo na pomoc, měl by dodat 40miliónové zemi takové zbraně, aby se mohla účinně bránit,“ ukázal jasně bývalý šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. Rusko totiž prý „nikdy neplnilo svoje sliby a dohody“. „Jeho vládci rozumějí pouze síle,“ tvrdí.

Laudát míní, že „demokratický svět před zhoubou komunismu zachránila jaderná bomba“. Právě podobná hrozba by prý měla pomoci i nyní: „Tato zkušenost ukazuje, že zlo se podaří udržet na uzdě v případě, že ohrožovaný má dostatečnou odstrašující sílu. Je to sice život na sudu prachu, ale pořád lepší, než válka.“

Pozor by si dle něho mělo dát zejména Rusko. „Takže přejme si, aby se ruská agrese řešila u diplomatických stolů. Stejně už se dnes s technickými možnostmi každého jedince prakticky žádná větší země nedá vojensky porazit. Myslím, že Rusko v tuto chvíli hazarduje se svojí existencí. Válka je vždycky nejistý podnik,“ uzavírá František Laudát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…