Fremr a Pavel: Jakub Železný to rozsekl. A další potíže

08.08.2023 8:11 | Monitoring

Dnes by měli nastoupit noví soudci Ústavního soudu. U jednoho jména je však zádrhel. U Roberta Fremra se objevila informace, že měl v období 1983 až 1985 soudit a odsuzovat emigranty ke ztrátě majetku a vězení. Prezident tedy otálí a chce nechat informace prověřit. Ovšem objevuje se kritika, proč vůbec Fremra navrhoval. „Aparát komunisty z 80. let má pátrat po minulosti komunisty z 80. let, co už je legitimně v instituci, kterou nově vede komunista z 80. let?“ diví se moderátor ČT Jakub Železný, že někdo může žasnout nad jmenováním Fremra. A ozvali se další.

Fremr a Pavel: Jakub Železný to rozsekl. A další potíže
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Jakub Železný.

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí
Dnes by měli na Ústavní soud nastoupit noví soudci, navržení prezidentem Pavlem a potvrzení Senátem. Největší kontroverzi budí osoba Roberta Fremra. Někteří senátoři ho obviňují, že jim neříkal pravdu, když tvrdil, že z politických důvodů nikoho neodsoudil. „Mezi lety 1983–1985 odsoudil přes 100 lidí za emigraci. Mnozí přišli o majetek a rodiny byly postiženy perzekucí. Neměl by být jmenován,“ uvádí senátor Marek Hilšer na sociálních sítích. Prezident tedy se jmenováním otálí a hodlá podle svých slov nové informace prověřit.

„Chci si prostudovat, jaké informace se objevily v poslední době. A chci dát prostor senátorům, kteří mi zaslali dopis. A teprve na základě posouzení staronových faktů chci udělat závěr a přijmout rozhodnutí,“ řekl.

„Je potřeba vidět, že v době, o které se bavíme, tady byl právní řád, podle kterého bylo opuštění republiky trestným činem. Posuzován byl shodně všemi soudci, kteří soudili trestní právo. Měli bychom to vidět v tomto kontextu. Nechci se ale bavit o jednotlivých případech. S nimi seznámen nejsem,“ namítá Pavel.

Senátorka Hana Kordová Marvanová, která spolu s Hilšerem nové informace přinesla, je ráda. „Přes sto rozsudků za opuštění republiky, které vynesl dr. Fremr v letech 1983–1985, je podle mě diskvalifikující pro soudce ÚS!“ míní.

Množí se otázka, proč byl Robert Fremr vůbec navržen a proč si prezident neprověřil jeho minulost. Odpověď na ni už poskytl moderátor České televize Jakub Železný. Ten konstatoval, že „konkrétní svinstva“ některých komunistů z 80. let jsou zjevná už léta a podivuje se, že senátoři je zjišťují až teď. „Ale zločinný režim legitimizovali všichni, kdo do té strany tehdy vlezli,“ namítá.

A vysvětlil, proč „aparát Petra Pavla“ minulost Roberta Fremra neprověřil. „Jakej aparát? Aparát komunisty z 80. let má pátrat po minulosti komunisty z 80. let, co už je legitimně v instituci, kterou nově vede komunista z 80. let?“ Železný naráží jednak na Pavlovu minulost ve straně a kariéru rozvědčíka, ale také na to, že nový šéf Ústavního soudu Josef Baxa byl od roku 1988 kandidátem na členství v KSČ.

Železný není jediný, kdo se do jmenování Fremra trefuje. Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl si rýpl, že kvůli tomu, že byl Fremr jmenován Pavlem, tak spolek Milion chvilek pro demokracii samozřejmě neprotestuje. „Ale kdyby ho býval navrhnul Zeman…“ nadhodil Plesl. Rýpl si dál, že Fremr je „úspěchem“ ústavního právníka Jana Kysely, který dělá prezidentu Pavlovi poradce. „Neumí si nechat udělat pořádnou odbornou rešerši,“ míní o něm Plesl a vypočítává všechny Kyselovy tituly.

„K čemu Putin potřebuje dezinformace, když tady Hrad dokáže vyrobit ukázkovou destabilizační kauzu s komunistickým  soudcem během několika málo dní? Protože jestli něco opravdu podkopává důvěru v demokratický systém, je to pokrytectví vládnoucích elit,“ ptá se řečnicky šéfredaktor a soudí, že když Pavel Fremra nejmenuje, bude mít na talíři i kauzu Baxa. „Aneb jak zničit ústavní soud během čtyř dnů,“ glosoval ještě Plesl s tím, že Pavel asi lituje, že soudce nenavrhl Miloš Zeman.

Také komentátor Petr Holec se směje tomu, že si senátoři stěžují na Fremrovy rozsudky. „Mezi lety 1983–1985 Fremr odsoudil přes 100 lidí za emigraci. Mnozí přišli o majetek a rodiny byly postiženy perzekucí. Neměl by být jmenován, píší senátoři. Jo a Pavel by neměl být prezident, ne? Fremr a Pavel jsou dva stejně obludný charaktery, který narovnala národní fronta dobra,“ říká.

A pustil se i do Josefa Baxy, který také býval trestním soudcem za komunismu. „Nevzpomínám si, možná jsem soudil jeden případ, ale nemám tak dobrou paměť, abych si v těch mnoha tisících případů, které jsem rozhodoval, pamatoval na všechny, řekl Baxa na otázku, jestli stejně jako Fremr trestal za totality emigranty. Na šéfa ÚS slušný!“

„Kdyby byl Fremr fakt kádr na ÚS, tak už dávno řekl: Sorry, sloužil jsem stejně jako Pavel zločinnýmu režimu a teď to na mě puklo jako na něj. Chci si to prasečí období na rozdíl od něj fakt odmakat, a proto se vzdávám kandidatury na ÚS. Být kariéristou jednou úplně stačilo!“ míní komentátor.

Ústavní právník Pavel Hasenkopf se také trefuje do svého kolegy Kysely. Předně se ptá, s kým je vlastně ona domluva, že na Ústavním soudu budou sedět jen dva lidé s komunistickou minulostí. A poukazuje: „On je dost rozdíl mezi soudcem, který byl v KSČ a dělal rozvody, soudcem, který byl (kandidátem) KSČ a zprostil obžaloby disidenty (Baxa), a soudcem, který odsoudil lidi v kauze zinscenované StB (Fremr). Nevíme pouze, zda byl naivní a věřil důkazům vyrobeným StB (včetne vynucených při mučení), nebo to naopak věděl moc dobře, ale v zájmu své další kariéry dělal, co se od něj čekalo.“

Nadhodil také, že by Senát mohl vzít zpátky jmenování ústavním soudcem, protože vyšly najevo nové skutečnosti. A dotazoval se na minulost bývalého vojenského prokurátora Stříže.

„Není na čase zrušit lustrační zákon a zákon o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu? Oba jsou dnes vyloženě na obtíž...“ glosuje ústavní právník nahromaděné kauzy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vlivem České televize jsme ve slepé uličce., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 08.08.2023 10:01:40
Běžný člověk, který podniká nebo námezdně pracuje aby uživil rodinu nemá čas se zabývat politikou a hlavně politiky do hloubky. Proto přejímá většinou to co slyší z nemocnějšího, jednostranného, politického média - České televize - proto byl Petr Pavel zvolen prezidentem, od spacákové revoluce je ČT nemocnější jednostrannou silou veřejného života. Lži a nechutné charaktery redaktorů ČT dokázaly zvolit Petra Pavla, komunistického rozvědčíka prezidentem a ten má nyní rozhodovat o jiném komunistovi, komunistickém soudci Fremrovi. A může to být dominový efekt. Zatím si pan Baxa vystačil s tím, že si nepamatuje. Pan Rakušan zase nevěděl o tajných bytech a šifrovaných telefonech své organizace STAN. Nevím, neznám, nepamatuji se, slovensky přeloženo: "Neviem, neznám, nepočul som, no v daktorých prípadoch je aj to možné." Jak dlouho si to lidé ještě nechají líbit?

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …