Funkce pro Chovance, jinak vláda nebude: Noviny píší, co se děje v ČSSD. A u Okamury

10.05.2018 9:34

Trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO) už je jen krůček od toho, aby více než půl roku po volbách konečně sestavil vládu s důvěrou Sněmovny. Podle informací MF Dnes a Lidových novin už mu k tomu moc nechybí. Musí však překonat odpor vůči své osobě u části sociálních demokratů. Vedení Lidového domu mu v tom pomůže. Hlavním Babišovým kritikem v ČSSD je ministr vnitra Milan Chovanec. Jak si s ním vedení ČSSD poradí? Možná „trafikou“.

Funkce pro Chovance, jinak vláda nebude: Noviny píší, co se děje v ČSSD. A u Okamury
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Milan Chovanec na sjezdu ČSSD.

Špičky ČSSD a ANO jsou zase o krok blíž koaliční spolupráci. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš však zatím stále nemá vyhráno. O možné vládě ANO a ČSSD podporované komunisty rozhodnou sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu. A plzeňští sociální demokraté, členové ČSSD v Ústeckém kraji a část jižní Moravy se staví proti koalici. Teoreticky by mohli zvrátit výsledek referenda. Předseda ČSSD Jan Hamáček proto musí vymyslet, jak kritiky koalice uklidnit.

„Klíčovou postavou kritiků je exministr vnitra Milan Chovanec. Stalo se politickou praxí, že chcete-li dospět se vzbouřenci ke shodě, je třeba zařídit pro ně určitou ‚trafiku‘. Zdroj blízký vedení ČSSD uvedl, že pro Chovance je vymyšlen způsob, jak si ho naklonit – například nějakou funkcí. Problém je, že není jasné, zda Chovancova skupina ve skutečnosti o dohodu stojí, neboť kritici neustávají v palbě na předsedu strany Jana Hamáčka a statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu. Hamáček se Zimolou vyjednali pro sociální demokracii podmínky pro vstup do vlády s hnutím ANO. Z této nejistoty pramení i skutečnost, že ČSSD stále nemá jasno o případném obsazení resortů, které mají oranžovým ve vládě připadnout. Mluví se pouze o Hamáčkovi v křesle ministra vnitra a europoslanci Miroslavu Pochem ve funkci šéfa zahraničí. Až dvě místa jsou ‚rezervována‘ pro tábor kritiků ‚prokoaličních‘ vyjednavačů,“ napsaly čtvrteční Lidové noviny.

Hamáček se ukázal jako solidní vyjednavač, který vybojoval pro ČSSD pět ministerstev ve vládě. Babiš dlouho nabízel jen čtyři křesla. Oproti Bohuslavu Sobotkovi či Vladimíru Špidlovi má navíc Hamáček jednu výhodu. Prezident Miloš Zeman, který nenechával na Špidlovi a Sobotkovi nit suchou, teď nechává ČSSD nadechnout. Možná je to i proto, že ve vedení strany sedí dva prezidentovi velcí zastánci – Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna.

Svou roli mohlo sehrát i ochlazení vztahů mezi Zemanem a Tomiem Okamurou (SPD). Zeman sice navštívil sjezd SPD a Okamura seděl po prezidentově boku, když prezident oslavoval své znovuzvolení, ale vzájemné sympatie postupně ochladly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…