GIBS obvinila policistu podezřelého, že lustroval auta pro obviněné v Dozimetru

23.12.2022 6:50 | On-line

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu, který podle vyšetřovatelů pro obviněné v kauze Dozimetr lustroval vozidla. Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Spolu s ním inspekce obvinila i civilní osobu, podle webu jde o Zakaríu Nemraha, který byl již v kauze dříve obviněn. Stíhaný policista, který je nyní podle pražské policie postaven mimo službu, je podle Aktuálně.cz Nemrahův bratr.

GIBS obvinila policistu podezřelého, že lustroval auta pro obviněné v Dozimetru
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

"Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájila trestní stíhání jednoho příslušníka Policie ČR a jedné civilní osoby. U příslušníka policie pro tři jednání kvalifikovaná jako zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací," řekl webu státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Pavel Prygl. Doplnil, že policista je obviněn také z podplácení. Druhý člověk je podle něj stíhán za dva případy navádění.

Nemrah se podle Aktuálně.cz obrátil na svého bratra s žádostí, aby v policejních registrech ověřil původ aut, u kterých se skupina obávala, že ji sledují. "V jednom případě přitom zjistil, že jde o vozidlo se skrytými údaji, které lze získat až na odůvodněné písemné vyžádání, tedy že jde o vozidlo náležející do majetku České republiky určené pro zvláštní režim užívání," cituje web z policejního usnesení. Šlo o vůz ministerstva vnitra.

V kauze Dozimetr je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku (DPP) tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Mezi obviněné patří kromě Nemraha například bývalý finanční ředitel DPP Matej Augustín, někdejší člen dozorčí rady a náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN) či lobbista Michal Redl.

Česká televize (ČT) dnes také uveda, že úniky informací do médií v kauze Dozimetr nepocházely podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) od orgánů činných v trestním řízení, tedy od vyšetřovatelů nebo státních zástupců. Inspekce nezjistila, odkud novináři informace ze spisu získali, v případu tak nebyl nikdo obviněn. Svědci z řad novinářů podle Prygla s odkazem na ochranu svého zdroje neposkytli inspekci potřebné informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…