Gangy přistěhovalců? To jsou takové kluby mládeže. Vše v pořádku. Problém jsou Češi, co krájejí salám na lavičce, řekla užaslému Takáčovi v ČT spisovatelka z Londýna

03.05.2018 9:00

Včerejší večerní Události komentáře na ČT24 se věnovaly aktuální bezpečnostní situaci v Londýně. Ve městě zaznamenali již šedesátou vraždu letošního roku, na severu města byl v noci zastřelen muž. Londýn je tak, co do počtu vražd, před New Yorkem. Přibývá prý i útoků nožem, nebo kyselinou. Početní stavy britských policistů přitom kvůli škrtům v rozpočtu klesají. Daniel Takáč se o situaci bavil se spisovatelkou Ivou Pekárkovou, která v Londýně žije. Podle ní není situace tak horká. Gangy jsou takové kluby mládeže, říká v nadsázce.

Gangy přistěhovalců? To jsou takové kluby mládeže. Vše v pořádku. Problém jsou Češi, co krájejí salám na lavičce, řekla užaslému Takáčovi v ČT spisovatelka z Londýna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Britská vlajka

Spisovatelka a tlumočnice Iva Pekárková žije již dlouhé roky v Londýně se svým o dvanáct let mladším přítelem Kennethem Osiemem Odozim, který je původem z Nigérie. Dříve pro Český rozhlas uvedla, že Češi a Poláci mají v Británii pověst rasistů. V roce 2016 vydala knížku Multikulti pindy jedný český mindy, ve které shrnuje své blogové texty na téma předsudků. Cítí se Iva Pekárková v Londýně nebezpečněji, než dříve? „Bohužel toto všeobecné cítění nepotvrdím. Dokonce jsem se ptala svého přítele, který každý den v noci pracuje u dráhy a jezdí domů bůhví kdy. On říká, že se vůbec necítí ohrožen.“ Jde tedy o excesy, nebo o nějaký trend? TO zajímalo Daniela Takáče. „Moje představa, samozřejmě ničím nepodložená, je, že to jsou skutečně všechno excesy, které se teď bohužel náhodou nashromáždily. Nedomnívám se, že by z toho byl trend. Jediný trend, kterého bych se trošičku bála, je, jak jste o tom již mluvili, začíná tu přibývat bouchaček. Začíná se zdát, že je lidé čím dál více používají. Když jsme sem před dvanácti lety přijeli, tak jenom asi osm procent policie nosilo zbraně, byly to speciální zásahové jednotky. Dnes už je to ale asi dvacet procent. A já se bojím toho, že i ta gangová kultura v Londýně napodobuje tu americkou, takže dojde k nápodobě toho, že začnou přestřelky mezi policajty a gangy, začne to eskalovat a myslím si, že velkou úlohu může hrát to, že tam bude najednou ve hře více zbraní,“ domnívá se Pekárková. V Británii je přitom držení zbraní, včetně nožů, přísně omezeno. Od roku 1997 obyvatelé nemohou vlastnit ani pistole.

Anketa

Obáváte se vypuknutí světové války?

86%
hlasovalo: 6538 lidí

„Když už zmiňujete slovo gang, o čem se tu bavíme? Jak a proč tyto skupiny vznikají?“ ptal se dále Takáč. „Ještě v roce 2011, když tu byly velké nepokoje, vyvolané tím, když policie v sebeobraně zastřelila jednoho člena gangu a překupníka drog, jak se ukázalo, tak byli všichni úplně na větvi, jak je to možné a co to ty gangy jsou. Zkrátka mladí lidé, a většinou ti, kteří nevědí, co se sebou, kteří mají pocit ohrožení, tak se dají dohromady. Kolikrát, aby se mohli stát členem gangu, tak musí třeba něco provést. Jsou to takové kluby mládeže, kde jim nikdo starší neříká, co mají dělat. V některých sousedstvích to samozřejmě dopadne tak, že aby ti lidé měli pocit určitého bezpečí, tak mají pocit, že se musí stát členem gangu, což je samozřejmě pocit velmi mylný, ale oni jej mají, takže to pak takhle udělají,“ vysvětluje Pekárková.

Daniela Takáče zarazila formulace o mladých lidech, co nevědí, co se sebou. „Ti tu byli vždycky,“ namítl. Zmínil, že Iva Pekárková má možnost srovnání dneška s dobou, kdy v Londýně taxikařila. Liší se situace od tehdejší doby? Jak vypadá londýnská ulice? „Ulice vypadá naprosto neškodně. Já jsem ještě před taxikařením dělala sociální pracovnici v jižním Bronxu, v podstatě v době, kdy v Americe vrcholila éra cracku. Tyhle věci tedy opravdu znám dost dobře a tam to tedy skutečně bylo hodně drsné. Zároveň ovšem o některých čtvrtích kolovaly pověsti, které se vyprávěly takřka z generace na generaci a nikdo tam nešel, aby si to ověřil. Takže ony ty čtvrti zase tak strašné nebyly. Byla tam ale taková pověst. Domnívám se, že v Londýně takové čtvrti zatím nejsou. Všichni mluvili o „no-go zónách“, já se domnívám, že nic takového v Londýně není. V New Yorku to tedy bezesporu bylo. Jedno takové blbé sousedství je Tower Hamlets kousek od Temže ve východním Londýně, tam já často chodím tlumočit a skutečně jsem si nevšimla ničeho, čeho bych se měla bát,“ porovnala situaci v obou městech Pekárková.

Moderátor Takáč se dále zajímal o gangy mladistvých. Jde o konflikt přistěhovalců s Angličany, Skoty a Velšany, nebo je to rozdělené podle generací? Je tam nějaké dělení? „Pokud tomu skutečně jen trošičku rozumím, tak mám pocit, že ti mladí lidé, pokud se tu narodili, nebo přišli jako mladí, tak jsou bráni tak trochu, jako že sem patří. Samozřejmě když mluví s přízvukem, tak už ne. Jinak z toho ale nemám pocit, že by to bylo nějak hodně rozdělené ani podle rad, ani podle země původu. Někdy samozřejmě ano, vím o romské rodině, ti měli malého chlapečka a ten začal běhat s mladými Pakistánci, když mu bylo asi 8, nebo 10. Jejich jazyk se totiž podobá romštině. Podobali se i sami sobě, takže on se k nim dal, a potom z toho byl trošičku problém, protože on tak trošku přerostl v gangstera. Nakonec dopadl dobře, ale bylo tam vidět, jak se to může vyvinout,“ odpověděla Pekárková.

Do Londýna jezdí velké množství českých turistů. Jak se po městě pohybovat? Je Londýn pořád přátelské město? „Já myslím, že Londýn je pořád přátelský. Začala bych u sebe, například tím, že bych si na Trafalgar Square nesedla na lavičku a nezačala krájet náš krásný český salám obrovskou kudlou, žabikuchem. Protože potom může být člověk velmi snadno zatčen. To jsou takové aspekty toho, že člověk by neměl u sebe nosit nůž, které nás třeba nenapadnou. Protože spousta nás, jako turistů, u sebe máme nůž a nenapadne nás, že je na tom něco špatného,“ uzavřela svou úvahu Iva Pekárková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…